NAKON ROČIŠTA

Todorić se obrušio na premijera: ‘Moramo učiniti sve da maknemo one koji rade ovu kaljužu’

Marko Lukunic/Pixsell

Na zagrebačkom Županijskom sudu u ponedjeljak je nastavljeno suđenje bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću za zlouporabe ‘teške’ 1,25 milijuna eura koje je prekinuto u ožujku nakon što su punomoć Todoriću otkazali odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Todorićevu obranu u međuvremenu je preuzela Ljiljana Planinić i Željko Žganjer, a on se sa svojim suoptuženicima u ponedjeljak pojavio u zgradi Općinskog kaznenog suda gdje nakon potresa zasjeda zagrebački Županijski sud.

”Ne želim obranu”

”Ne smatram se krivim. To je takva glupost napisana.
Nemam se što očitovati”, ustvrdio je Ivica Todorić kojem je na zagrebačkom Županijskom sudu.

Todorić je nastavio u istom tonu kao i na prošloj raspravi kada nije htio branitelja. U međuvremenu mu je postavljena braniteljica po službenoj dužnosti s kojom Todorić nije i ne želi kontaktirati.

”Ne želim ni obranu ni svjedoke, vi odlučite po zakonu kako treba. A sa svojom braniteljicom ću upostaviti komunikaciju. Popit ćemo kavu”, kazao je Todorić.

Da nisu krivi kazali su i njegovi suoptuženici  Ante Huljev, Piruška Canjuga i Nicole de Rosi.

“Razumio sam optužnicu. Ne smatram se krivim”, rekao je Huljev. Isto su ponovili Canjgura i de Rosi.

Tijekom istrage ispitano je pet svjedoka.

Todorić je nakon rasprave dao izjavu za medije.

”Moramo sve učiniti da se iz Hrvatske maknu oni koji rade ovu kaljužu”

Nakon završetka ročišta, Todorić je dao izjavu za medije.

“Mi smo bili privatna firma, svi smo bili zadovoljni. Ja se ne branim i neću se braniti, ali uvjeravam vas da je ovo sramota. Upitajte Ramljaka što je napravio za 10 milijuna eura koje je dobio. Ja sam rekao svojim kolegama nemojmo se braniti jer nemamo od čega. Idemo tužiti tužilaštvo i one koji su odgovorni za ovaj predmet. Po tome može bilo tko doći poduzetnicima i reći: “Ti si uzeo pare”. Zašto mi nisu u 30 godina ništa našli? Ja sam svaki euro ostavio Agrokoru. Ja sam imamo ozbiljna potraživanja od Agrokora. Otišao sam u Njemačku i London i zadužio se za 500 milijuna eura da kupim Mercator. Ja sam dokapitalizirao Agrokor s mojim parama. I sad će meni netko reći da sam ja išao potkradati svoju firmu”, rekao je ogorčeno Todorić ispred suda.

Potom se ponovno oštro obrušio na premijera Andreja Plenkovića.

“Ovdje je med i mlijeko za ono što je Plenković napravio. Najgori smo, BiH raste bolje od nas, Hrvatska je zadnja. Mene su maknuli, a što su napravili? Svu nacionalnu industriju su dali strancima, nemamo investicija, mladi nam se iseljuju, mi smo pali ne na koljena nego na pod. A Plenković bi i dalje htio voditi vladu, to je nonsens! Mi moramo sve učiniti da se iz Hrvatske maknu oni koji rade ovu kaljužu i zagađuju ovaj politički prostor”, rekao je Todorić.

Terete ga da je izvukao 1,25 milijuna eura iz Agrokora

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna 2019.

De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Ivica Todorić je još od studenog 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

”Ovo je jedna sramota u kakvu smo kaljužu doveli državu”, kazao je propali poduzetnik nakon rasprave.

 

Ivana Ivanda Rožić/Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari