OD 17. DO 23. KOLOVOZA

U Cresu započeli dani Creske pomorske tradicije i baštine. Bogat program u tjedan dana trajanja manifestacije!

Foto: Walter Salković

U Gradu Cresu, u ponedjeljak, 17. kolovoza je započela manifestacija Cresi kaić – Dani creske pomorske baštine i tradicije. Manifestacija je prvotno trebala biti održana u lipnju, ali je zbog situacije s korona virusom odgođena za kolovoz. Trajat će do nedjelje, 23. kolovoza, a organizatori su pripremili bogat kulturno-edukatovno-zabavno-gastronomski program za sve otočane, ali i njihove goste.

Manifestaciju su u ime glavnog organizatora otvorili predsjednik JK Reful Marčelo Damijanjević, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, voditeljica LAGUR-a Vela Vrata Eliana Zec Solina i gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako.

Foto: Walter Salković

Marina Medarić je u svom govoru istaknula važnost obnove, promicanja, prezentacije i turističke valorizacije naše bogate pomorske baštine.

Program je započeo nastupom Puhačkog orkestra Josip Kašman, nastavio se otvaranjem izložbi u Galeriji Solis i Zajednici Talijana, a posebno je atraktivan bio početak boćarskog turnira. U glazbenom dijelu još su nastupili orlečki folklor i klapa Burin.

Foto: Walter Salković
U narednim danim, bogatim zabavnim i edukativnim programom manifestacija „Creski kaić“ podsjetit će kako se u Cresu živjelo uz more i od mora u razdoblju prije pojave plastičnih barki i motornih brodica.
Središnji događaj manifestacije je regata i smotra tradicionalnih drvenih barki na jedra. Pasare, guci, gajete i batane okupit će se na regati u creskom zaljevu, a u luci će se održati i revijalna smotra tradicijskih barki. Edukativnom pomorsko-povijesnom šetnicom uz cresku luku prikazat će se nekadašnji način gradnje tradicionalne barke otoka Cresa – creskog kaića.
U dijelu gastro programa posjetitelji će moći uživati u tradicionalnim jelima creske kuhinje. Krijica, mozjini i gista su janjeći specijaliteti koji predstavljaju biser otočne gastronomije i raritet u sredozemnoj kuhinji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari