PROMJENE NA JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

U Rijeci se uvodi dnevna naknada na zatvorenim javnim parkiralištima; Odzvonilo i ‘švercanju’ nekih vlasnika elektro vozila

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Prijedlog izmijenjenih uvjeta parkiranja upućen je Gradskom vijeću

Na sjednicu Gradskog vijeća zakazanu za 24. veljače s kolegija gradonačelnika upućen je prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti na Opće uvjete isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim površinama i u javnim garažama na području grada Rijeke.

Kako je istaknula pročelnica Odjela za komunalni sustav Maja Malnar, novim Općim uvjetima predlažu se rješenja za situacije koje su se događale u praksi, a ovaj se akt ujedno usuglašava s novodonesenom Odlukom o uređenju prometa na području grada Rijeke. Ovim općim aktom preciznije su definirani pojmovi kao što su isporučitelj, korisnik usluge, ali i motorno vozilo u smislu Odredbi zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Na detaljan način utvrđeni su modeli kupnje parkirnih karata, u smislu sklapanja ugovora između isporučitelja i primatelja usluge, budući da je praksa ukazala na stalno pojavljivanje novih tehnologija, poput web plaformi, putem kojih je moguće kupiti parkirnu kartu.

Kao i do sada, predviđaju se satna, cjelodnevna, tjedna, mjesečna i povlaštena parkirna karta, s time da su na detaljan način utvrđeni načini na koje su one kupuju i kako se upravlja njihovom kupnjom.

U odnosu na važeće Opće uvjete predlaže se izostaviti boravište kao osnovu za ostvarivanje prava na povlaštenu parkirnu kartu. Navedeno se predlaže kako bi se osigurala veća dostupnost parkirališnih mjesta građanima s prebivalištem u gradu Rijeci na području na kojem se naplaćuje parkiranje.

Zadržan je sistem rezervacije parkirališnog mjesta na temelju zahtjeva koji se podnosi na Rijeka plus i na temelju odobrenja koje donosi Odjel za komunalni sustav.

Predlaže se uvođenje dnevne naknade na zatvorenim javnim parkiralištima, koja do sada nije postojala.

Predložena dnevna naknada predstavlja naknadu koju plaća korisnik koji je parkirao vozilo na zatvorenom javnom parkiralištu bez plaćene odgovarajuće parkirne karte, nakon isteka roka od 24 sata od trenutka ulaska sa vozilom na zatvoreno javno parkiralište, kao i korisnik koji bez plaćanja cijene usluge parkiranja napusti zatvoreno javno parkiralište suprotno odredbama Općih uvjeta.

Na ovaj način nastoji se spriječiti mogućnost da korisnik napusti parkiralište bez plaćanja nakon podizanja rampe, kao i bilo kakav način izlaska korisnika suprotan odredbama Općih uvjeta (npr. na način da se vozilo približi drugom vozilu kod izlaska), a koje se situacije često pojavljuju u praksi.

U odnosu na važeće Opće uvjete, vlasnik, odnosno korisnik elektro vozila i tzv „plug-in hibridi“ vozila imat će mogućnost puniti vozilo na mjestu predviđenom za punjenje najduže tri sata. Nakon isteka tri sata vlasnik će morati preseliti vozilo na parkirno mjesto i za to platiti odgovarajuću parkirnu kartu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari