Ukrajinke su spas od rata našle u Rijeci a sad pomažu drugima: ‘Počistit ću, otići po lijekove’

Screenshot rtl

Grad predložio, Crkva prihvatila, a sve na dobrobit najranjivijih građana Rijeke! Projekt ‘Zaželi’ starijima, socijalno ugroženima i osobama s invaliditetom omogućit će stalnu pomoć u kućanskim poslovima, higijeni ili dostavi lijekova. Sve s ciljem da se izbjegne njihovo smještanje u institucije

Ukrajinke pobjegle od rata pomoć su dobile u riječkom Caritasu, u kojemu su dosad volontirale, a sada dobile i posao. Katerina Halaida će u sklopu projekta Zaželi u jednom neboderu obilaziti gospođu od 85 godina, piše Danas.hr.

“Počistit ću, oprati, može prozore, pločice gdje je njoj teško, otići u dućan, možda po lijekove”, govori nam Katerina.

Zaposleno ih je deset, pet Hrvatica, pet Ukrajinki i koordinatorica. Iduća 33 mjeseca kroz projekt težak pola milijuna eura učinit će sve da se 70 najranjivijih građana Rijeke ne mora iz svog doma seliti u instituciju.

“Idem sa svima ženama da bi vidjeli kojem je korisniku što bitno i svi su sretni”, ističe nam koordinatorica projekta “Zaželi” u Rijeci Roksolana Kerychynska.

Ovaj projekt financiran europskim novcem potpomognut je iz gradskog proračuna. Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović objašnjava da je predviđeno da korisnici dobivaju jedan paket kućanskih i higijenskih potrepština. “Zaista je velika potreba na području Grada Rijeke za ovakvim vidom usluge”, napominje Filipović.

Pomažu i riječki plavci

Sestra Šarbela Miočić cijelo je ljeto obilazila korisnike koji su u velikoj potrebi, uglavnom zaboravljene od obitelji i prijatelja.

“Sutra svi možemo bit na tom mjestu, ali svi. Ljudi koji možda sad ovo gledaju misle – ta je nevolja daleko od mene. Starost i bolest dođe brzo, kao i samoća”, ističe Šarbela.

Pa poziva svakoga od nas da se osvrne oko sebe i pomogne. To su učinili i riječki plavci koji su u Caritasu iskrcali donirane medicinske krevete koji će biti ustupljeni potrebitima, od kojih su neki dio projekta.

“Došlo nas je petero, pomogli smo istovariti krevete i uvijek smo tu za pomoć”, uvjerava Josip Pavelić iz Jedinice specijalne i interventne policije Rijeka.

U politički lijevo orijentiranom gradu suradnja s Crkvom na zavidnoj je razini. Nadbiskup Mate Uzinić kaže da su oni dosad inicirali projekte, Grad je bio partner, a ovoga puta obrnuto. Apelira na Vladu i sve razine vlasti da ne zaborave na najranjivije.

“Mislim da bi trebalo još bolje otvoriti oči i vidjeti sve mogućnosti jednog ovakvog deinstitucionalnog zbrinjavanja osoba koje može biti bolje negoli je bilo do sada”, napominje nadbiskup.

Jer nema ljepšeg osjećaja nego pod stare dane živjeti u miru vlastita doma, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja