Uskoro se otvaraju kafići i restorani: Neće dozvoliti posluživanje u zatvorenim prostorima?

Ilustracija: Mateo Levak/Riportal.hr

Tri naša ključna zahtjeva tiču se rada u zatvorenom prostoru, radnog vremena od 6 do 23 sata i izbjegavanja bilo kakvih dodatnih troškova u poslovanju

Iako bi za samo četiri dana, u ponedjeljak 11. svibnja, trebali ponovno otvoriti vrata gostima, vlasnici kafića, restorana i barova još uvijek ne znaju pod kojim će uvjetima to smjeti učiniti, piše u četvrtak Jutarnji list.

Još im nije dostavljen nikakav službeni prijedlog ili odluka države kako će u doba pandemije moći raditi, navodi dnevnik.

“Imamo razumijevanja za Epidemiološku službu, ne rade oni prijedloge mjera zaštite samo za nas”, kazao je predsjednik Ceha ugostitelja pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Joso Smolić.

Tri ključna zahtjeva

Otkriva kako su u ponedjeljak 4. svibnja ugostitelji predstavnicima Stožera civilne zaštite i Ministarstva turizma iznijeli svoje prijedloge i zahtjeve pod kojim su uvjetima spremni početi s radom sljedeći tjedan.

“Tri naša ključna zahtjeva tiču se rada u zatvorenom prostoru, radnog vremena od 6 do 23 sata i izbjegavanja bilo kakvih dodatnih troškova u poslovanju zbog pridržavanja mjera zaštite u našim objektima, kao što je ugradnja pleksiglasa”, navodi Smolić.

Na pitanje kakva je bila reakcija predstavnika Stožera na iznesene zahtjeve, Smolić kaže kako su pokazali razumijevanje za stavove ugostitelja te ne očekuje, kako ističe, velika razmimoilaženja oko uvjeta pod kojima će restorani, kafići i barovi početi s radom u ponedjeljak.

“Mi smo predstavnicima Stožera i Ministarstva turizma iznijeli zahtjeve da razmak između stolova u zatvorenom dijelu lokala bude dva metra, ali da na terasi bude samo metar razmaka kako bismo mogli normalno organizirati posao. Tražimo da za stolovima i u zatvorenom i u otvorenom dijelu objekta može biti najviše šest gostiju, ne računajući djecu”, navodi Smolić.

Posluživanje gostiju samo na terasama?

S druge strane, neslužbene informacije koje je dnevnik prikupio iz institucija države uključenih u utvrđivanje mjera zaštite od koronavirusa u ugostiteljskim objektima govore o tome da epidemiolozi nisu spremni popustiti u daljnjoj zabrani rada u zatvorenom dijelu kafića, restorana i barova, odnosno da su spremni dopustiti samo posluživanje gostiju na terasama.

Daljnje točke prijepora između države i ugostitelja mogle bi predstavljati odredbe epidemiologa da razmak između stolova na terasi mora biti dva metra te da za stolom smiju biti samo dva gosta, donosi Jutarnji list.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja