SKLONIŠTA UGLAVNOM ZAPUŠTENA

Video | Kamerom kroz riječka skloništa: Pogledajte u kakvom su stanju i koliko osoba mogu primiti

Screenshot Kanala Ri

Rijeka je u ovom trenutku spremna u skloništa zbrinuti 23 tisuće građana.

Osim 88 skloništa osnovne zaštite te 80 javnih tunelskih skloništa postoje i ona koja su u sustavu raznih tvrtki.

Riječki KBC je spreman u slučaju prijetnje iz zraka.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinar: LARRY AMBROZICH
Snimatelj: IGOR PAULIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Rijeka je u ovom trenutku spremna u skloništa zbrinuti 23 tisuće građana. Debljina ulaznih vrata otkriva o kakvoj se čelično betonskoj grdosiji radi.

“Ovo je sklonište osnovne zaštite predviđeno za 300 ljudi.”, pokazuje jedno od gradskih skloništa Goran Šarić, savjetnik za zaštitu i spašavanje i obrambene pripreme Grada Rijeke

Lokaciju skloništa, ekipu Kanala Ri zamolili su iz gradske uprave da ne otkriva, no sadržaj i svi tehnički podaci njima su itekako poznati.

“Ovo je kritična prostorija za prihvat ljudi, ovo su ležajevi kojI se mogu transformirati u stolice… Predviđeno je za boravak kod avionskog napada 2-3 sata, ne za ono što možete vidjeti u fimovima, do mjesec dana.”, dodaje savjetnik zaštitu i spašavanje Goran Šarić.

No ovdje ništa ne podsjeća na Hollywood, već na čisto preživljavanje.

Dovod zraka je osiguran, baš kao i struja.

“Ovo je prostorija za vodu, tu su kanistri od 700 litara, imaju i svoje slavine… imamo i brentače no imaju puno godina – ne znam koliko su upotrebljive. Ovo je prostorija za skladištenje alata, nekoliko stotina krampova, za raskrčivanje potencijalne ruševine.”, objašnjava savjetnik za zaštitu i spašavanje Grada Rijeke Goran Šarić.

Većina skloništa građena su tijekom 80-tih godina. Mogućnost zamjene bilo kakvog pokvarenog ili dotrajalog dijela je nemoguća.

“Ovo je recimo radiološkli detektor – 40 godina staro pa kemijski detektor – isto tako 40-tak godina staro.”, otkriva savjetnik za zaštitu i spašavanje Goran Šarić.

Od 2000-te ne postoji obveza gradnje skloništa, a od 2015. izmjenama zakona o civilnoj zaštiti ukinuli su se svi pravilnici koji su regulirali upravljanje skloništima.

“Ova skloništa ljudi često mIješaju sa atomskim, skloništa pojačane zaštite su atomska i ona mogu izdržati udar od preko 300 kg… takva skloništa na području grada nemamo”, dodaje Goran Šarić.

No osim 88 skloništa osnovne zaštite te 80 javnih tunelskih skloništa postoje i ona koja su u sustavu raznih tvrtki. Riječki KBC je spreman u slučaju prijetnje iz zraka.

“Mi imamo kapacitete koji su klasificirani kao najsigurniji građevinski i u svakom drugom pogledu, u kojem se u kratkom roku premještaju djelatnosti od vitalnog značaja.”, otkriva Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Rat u Ukrajini kao i srušeni dron u Zagrebu pozivaju na oprez.

“Mi smo naše prostore navedeng potencijala krenuli pripremati… da budu mjesta na koja će se medicinski djelatnici moći preseliti.”, dodaje ravnatelj KBC-a Rijeka.

Rijeka je premrežena sustavima podzemnih skloništa građenih još u 2. svjetskom ratu.

Dio riječkih skloništa danas su turističke atrakcije, ugostiteljski objekti, glazbena okupljališta, stoga bi najbolje bilo da ovakva mjesta zauvijek ostanu u mraku prošlosti, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari