MIŠJA GROZNICA

PRIJETI NOVA EPIDEMIJA Već 70 oboljelih, od toga čak 40 u Primorsko-goranskoj županiji!

Hrvatskoj prijeti nova epidemija: ‘Nekoliko tjedana bio je u bolnici. Jako je smršavio…’. Virus se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, ali zaraziti se možete udisanjem prašine koja sadrži izlučevine glodavaca

Ovaj virus se doduše ne prenosi s čovjeka na čovjeka, ali zaraziti se možete udisanjem prašine koja sadrži izlučevine glodavaca, pa liječnici upozoravaju na oprez, pišu RTL-ove Vijesti.hr.

Više u VIDEOPRILOGU:

Stanovnicima podno Sljemena nije svejedno

Idiličan život podno Sljemena poremetila je vijest o sve većem broju slučajeva zaraze mišjom groznicom. “Znam čovjeka koji je imao mišju groznicu i prebolio ju je uz dosta velike probleme. Bio je u bolnici nekoliko tjedana, jako puno je smršavio”, kaže Bernardo Puzjak iz Bistre.

U strahu je i gospođa Bara Car. “Bojim se svega što je zarazno. A sad, što Bog da! Je li se budem zarazila, netko od ukućana, netko u selu – tko zna”, kaže Bara Car.

Nije priroda jedino mjesto gdje se možete zaraziti. Maske i rukavice poželjne su i dok čistite podrum i tavan. “Pa odrasli smo s miševima kao djeca. Nije bilo prije tako kako je sada. Sada se svega ljudi boje, ne smije čovjek do čovjeka, ne smiješ se družiti, ne smiješ ništa”, kaže Car.

Najviše oboljelih u Primorsko-goranskoj županiji

Epidemija mišje groznice raširila se zemljom. Najviše oboljelih je u Primorsko-goranskoj županiji – njih 40. Slijedi Ličko-senjska sa 17 oboljelih, 11 je slučajeva u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, a tri u Karlovačkoj. Usporedbe radi, prošle godine bila su zabilježena samo tri slučaja.

“Vjerojatno će ova godina biti epidemijska, jer sada smo već zabilježili povećani broj slučajeva. Međutim, u kojem će to biti opsegu ne možemo prognozirati”, rekla je voditeljica Odjela za virološku serologiju HZJZ-a Tatjana Vilibić-Čavlek.

Mišja godina

No jedno je ipak sigurno – ovo će biti takozvana mišja godina. “To su godine kada je izrazito brojna populacija mišolikih glodavaca, a upravo su oni rezervoari ovog uzročnika. Ne obolijevaju, ali ga izlučuju urinom, slinom i na taj način kontaminiraju okoliš”, kaže prodekan Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ljubo Barbić.

Pa je za zarazu dovoljan samo udah. “Ali moguće je isto, recimo, ukoliko se konzumira neka hrana ili piće koji su onečišćeni mišjim izlučevinama. Međutim, prijenos s čovjeka na čovjeka nije moguć”, kaže Vilibić-Čavlek.

Koji su simptomi?

Simptomi su slični gripi. Visoka tjelesna temperatura od 3 do 7 dana. “A njoj pridruženi simptomi mogu biti glavobolja, izraziti bolovi u lumbalnom dijelu kralježnice, neki pacijenti imaju crveno podbuhlo lice, crvene oči”, kaže zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Zoran Barušić.

Oporavak traje nekoliko tjedana ili mjeseci, a vrhunac epidemije očekuje se od kraja svibnja do kolovoza, pišu RTL-ove Vijesti.hr

Marko Šiklić/RTL/Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja