NA RUBU RATA?

Video | Putin želi da vojnici NATO-a napuste Bugarsku, Rumunjsku, Ukrajinu: ‘To bi bilo ludo…’

RTL

U vrijeme najveće napetosti na europskom tlu još od, zapovjednik njemačke mornarice podržao je Vladimira Putina, pa dao ostavku

Sve se više zapadnih zemalja pridružuje podršci obrani Ukrajine ako do ruskog napada doista dođe. Britanci tvrde – Kremlj želi instalirati svoju osobu na vlast u Kijevu.

Meci pršte s obje strane ukrajinske granice, zasad u prazno, u sklopu vojnih vježbi , izvještava Irena Pirjać za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

U rastućoj napetosti, zbog ovih je riječi zapovjednik njemačke mornarice podnio ostavku:

“Mislim da ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno vrši pritisak jer on to može, a zna da dijeli Europsku uniju. Ali ono što on stvarno želi je poštovanje. On želi biti u istom rangu, biti poštovan. A moj Bože, davanje poštovanja nekome je niska cijena. Čak nikakva cijena. Ako se mene pita, a pita me se, rekao bih da je lako odati mu poštovanje koje on zahtijeva, a i vjerojatno zaslužuje”, rekao je viceadmiral Kay-Achim Schönbach.

To je naišlo na neodobravanje Ukrajinaca koji kažu kako su zapadne zemlje tek sada, nakon sedam godina borbe i 13 i pol tisuća mrtvih, shvatile da Rusiju treba zaustaviti.

“Ovo je rat! Ako možete odustati, molim vas, učinite to. Još uvijek postoji šansa za to. Mi nemamo kamo otići. Borit ćemo se do smrti. Puno će Ukrajinaca vjerojatno poginuti. Ali pokušat ćemo na drugi svijet poslati onoliko Rusa koliko nas dođe napasti”, kaže Vadim Pristojko, ukrajinski veleposlanik u UN-u.

Tone oružja stigle su u Ukrajinu iz SAD-a čiji je čelnik Joe Biden, nakon jučerašnjeg vijećanja sa savjetnicima, odbio udovoljiti zahtjevima Vladimira Putina, doznaju strani mediji. Neće obećati da Ukrajina nikada neće biti članica NATO-a. A neće ni povući snage u blizini ruskih granica. Francuzi su pozvali na jedinstvo.

“Čujem da neki to koriste kao priliku da kažu da ćemo izaći iz NATO-a. To bi bilo ludo! Da u ovom trenutku ostavljamo dojam podjele. Moje je duboko uvjerenje da bi to bilo ludo. I to bi bio najveći dar Rusiji”, rekao je Clement Beaune, francuski državni tajnik za EU.

Sve zemlje koje okružuju Rusiju i saveznicu joj Bjelorusiju, kao i spornu Ukrajinu, članice su NATO-a. To znači da su vojno zaštićene. Procjena je da je u Bugarskoj i Rumunjskoj 5000 vojnika Sjevernoatlatsnkog saveza za koje Putin želi da odu. Najveća koncentracija pak ruskih snaga je uz Donjecki bazen. Upravo na tom potezu živi najviše proruskih Ukrajinaca. A zbog vojnih vježbi izniču kampovi tek 50-ak kilometara od Kijeva, u Bjelorusiji.

Britanski obavještajci tvrde da Kremlj namješta svog čovjeka na vlast u Ukrajini. Riječ je o bivšem zastupniku ukrajinskog parlamenta, Jevhenu Murijevu, koji ima svoju prorusku stranku i tv kanal. Optužbe je nazvao smiješnima i na svom Facebooku poručio:

“Prestanite nas dijeliti na sorte, proruske i prozapadne, prestanite nas udarati po čelu i maltretirati jedni druge i sami ćemo izgraditi mir u svojoj državi.”

Uvjereni da je to Putinov čovjek, Britanci kažu kako marionetski režim u Kijevu neće dopustiti, ali ne misle slati svoje vojnike u borbu u slučaju ruske invazije.

“Ukrajina je slobodna zemlja prema međunarodnom pravu, sama bi trebala odlučivati ​​o svojoj sudbini, mi ćemo ih podržati u obrani. Ali također međunarodnoj zajednici, europskim NATO saveznicima, SAD-u – stojimo rame uz rame i kažemo da će biti vrlo ozbiljnih posljedica”, poručio je zamjenik britanskog premijera Dominic Raab.

Da je ozračje ozbiljno govore i izvori CNN-a koji tvrde da su iz američkog veleposlanstva u Kijevu od State Departmenta već tražili evakuaciju. Da se ne ponovi scenarij iz Afganistana, izvještava Irena Pirjać za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari