NEKI TVRDE DA - JE

Zdravstvo i društvene mreže: Služi li Facebook za širenje laži i teorija zavjere?

FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELL/Ilustracija

Obmanjujuće informacije o zdravstvenim temama na Facebooku imaju više od 3,8 milijardi pregleda, a svoj vrhunac doživjele su tijekom pandemije koronavirusa, piše BBC.

Aktivistička grupa Avaaz koja je provela istraživanje kaže da je Facebook ozbiljna prijetnja javnom zdravstvu, a liječnici ističu da se netočne tvrdnje o cjepivima za koronavirus munjevito šire društvenim mrežama. Facebook poručuje da rezultati studije “nisu odraz koraka koje smo poduzeli u rješavanju ovog problema”.

“Pridužujemo se cilju grupe Avaaz da se ograniči širenje dezinformacija. Između travnja i lipnja stavili smo upozorenje na 98 milijuna objava koje su sadržavale dezinformacije o koronavirusu i COVID-19 bolesti te smo uklonili sedam milijuna objava koje bi mogle predstavljati opasnu prijetnju”, izjavio je Facebook u priopćenju.

Unatoč njihovim naporima, istraživanje grupe Avaaz pokazalo je da je samo 16 posto takvih objava imalo upozorenje da bi se moglo raditi o netočnom i neprovjerenom sadržaju.

Čak 10 internetskih stranica za koje su autori istraživanja utvrdili da šire dezinformacije imale su gotovo istu količinu pregleda kao i informacije koje objavljuju službene stranice, primjerice Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Mnoštvo krivih informacija dijele i javne stranice, od kojih čak 42 prati više od 28 milijuna ljudi. Informacije koje imaju najviše pregleda su, primjerice, da je Bill Gates podržao korištenje cjepiva kolere zbog kojeg je pola milijuna djece u Indiji ostalo paralizirano (8.4 milijuna pregleda), zatim članak o tome da koloidno srebro liječi ebolu (4.5 milijuna pregleda) i članak koji tvrdi da je karantena ozbiljno naštetila javnom zdravstvu (2.4 milijuna pregleda).

Autori istraživanja analizirali su objave iz SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Njemačke i Italije. Direktor grupe Avaaz, Fadi Quran zaključio je da su Facebookovi algoritmi ozbiljna prijetnja javnom zdravstvu. “Mark Zuckerberg obećao je da će korisnici Facebooka moći dobiti pouzdane informacije za vrijeme pandemije, međutim ova infodemija samo će pogoršati postojeću pandemiju osim ako Facebook ne prilagodi svoje algoritme kako njihovi korisnici više ne bi bili izloženi viralnim lažima”, rekao je Quran.

Šire se toksične laži i teorije zavjere

Profesor Frank Ulrich Montgomery koji je na čelu Svjetskog liječničkog udruženja kaže da je Facebook postao svojevrsno oružje za širenje laži o cjepivima te da se nešto mora poduzeti. “Ova pandemija trebala bi služiti svima kao primjer i podsjetnik na činjenicu da cjepiva mogu biti uspješna u suzbijanju zaraze, ali oni koji se protive cijepljenju koriste Facebok kako bi širili toksične laži i teorije zavjere”, rekao je Montgomery.

Facebook inzistira da poduzima korake kako bi suzbio širenje teorija zavjera i netočnih informacija i da ako se u tražilicu upiše riječ ‘cjepivo’ korisnici su usmjereni na pouzdane izvore informacija, no usprkos tome, jednako je lako pronaći pojedince i grupe koji rade upravno suprotno.

Jedan od primjera je Kate Shemirani koja sebe naziva Natural Nurse in A Toxic World (‘prirodna sestra u toksičnom svijetu’). Britanska komora medicinskih sestara i primalja suspendirala je Shemirani u srpnju zbog širenja netočnih informacija o cjepivima i COVID-19 bolesti. U svojim objavama napada Billa Gatesakritizira nošenje maski, osoblje Britanskog zavoda za javno zdravstvo (NHS) naziva kriminalcima i lažljivcima i tvrdi da je koronavirus obična prevara. Većina njezinih objava odnosi se uglavnom na cjepiva pa je tako izjavila da je cjepivo za dječju paralizu glavni uzročnik te bolesti.

Na pitanje krše li ovakve objave njihova pravila, Facebook je, piše BBC, odgovorio da ne sprječavaju ljude u objavljivanju netočnih informacija, ali da su otežali njihovo pojavljivanje u istaknutim vijestima, dok je Twitter neizravno poručio da se njihova pravila o širenju krivih informacija odnose samo na COVID-19.

 

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari