Kako odabrati savršen stol za vrt?

Kada je sunčano, nema ništa ugodnije i bolje od uživanja s obitelji i prijateljima za prekrasnim vrtnim stolom. Ali, odakle početi prilikom odabira najboljeg vrtnog stola? Kakav bi vam odgovarao: manji ili veći? Četvrtasti ili okrugli? Možda onaj koji se može proširiti po potrebi?

Ako vas zbunjuju sve dostupne opcije i niste sigurni koji vrtni stol odabrati, poslužite se savjetima koje navodimo u nastavku teksta, sigurno će vam pomoći u odabiru.

Obratite pažnju na slobodan prostor

Prvo što morate uzeti u obzir prilikom kupovine vrtnog stola je prostor koji imate na raspolaganju. Koliko prostora imate? Ako je riječ o manjem prostoru, odmah suzite izbor i izbacite one većih dimenzija. Osim toga, obratite pažnju i na točno mjesto gdje ga planirate postaviti? Možda u sredinu vrta ili na terasu? Ako tražite stol za terasu, provjerite je li odgovarajuće veličine kako vam jedna strana stola ne bi bila neiskoristiva.

Oblik stola igra važnu ulogu

Druga stvar koju nikako ne trebate zanemariti odnosi se na oblik stola kakav želite. Tražite li možda ovalni, okrugli ili pravokutni stol? Želite li da bude na rasklapanje tako da može stati do 10 osoba ili će vam biti dovoljan stol za 4-6 osoba?

Oblik odaberite na temelju vaših potreba, slobodnog mjesta na koje ga planirate postaviti, a ne zaboravite ga uskladiti s ostatkom uređenja. Dakle, veličina stola neka bude proporcionalna veličini vrta. Jednostavnije rečeno, ako imate veliki vrt, potražite stol većih dimenzija. Slobodno razmislite o velikom ovalnom ili četvrtastom stolu. Dok će manji stol pravokutnog oblika najbolje odgovarati u manjem vrtu. U suprotnom bi moglo izgledati prilično neprikladno.

Preferirate tople ili hladne materijale?

Ako vam je cilj postići ugodnu i toplu atmosferu u vašem vrtu, onda nijedan stol nije bolji od onog drvenog. Drvo je prirodni materijal i svevremenski klasik za izradu vrtnog namještaja. Na tržištu postoje stolovi za vrt izrađeni od raznih vrsta drva, tako da ćete imati pune ruke posla prilikom odabira. Drvo je otporno na vlagu, neko više, drugo manje, no u svakom slučaju uz pravilnu njegu i održavanje, vaš drveni stol izgledat će kao nov i nakon nekoliko godina.

S druge strane, metalni vrtni stolovi prikladni su za, recimo, industrijski stil uređenja. Oni aluminijski otporni su na sve vremenske uvjete pa tako i na hrđu. Još jedna prednost ovog aluminijskog stola je njegova mala težina. 

Čelični vrtni stolovi su teži i robusniji od aluminija. Otporni su na udarce i na vjetar. Možete birati između modela s čistim ravnim linijama ili se odlučiti na posebno stilizirane stolove koji će pričati posve drugu priču. Ako se odlučite za čelični stol, ne zaboravite potražiti klasičnu ili polukružnu čeličnu vrtnu klupu koju ćete s lakoćom smjestiti u sjeni drveta.

Što kažete na plastične stolove?

Plastični stolovi također nisu loš odabir. Ono najbolje, dolaze u širokom rasponu boja i oblika, lagani su i otporni na vremenske uvjete. K tome ih je jednostavno održavati; samo ih prebrišite čistom vlažnom krpom. Jednostavno se koriste, a neki modeli imaju otvor u koji možete postaviti suncobran. 

Za vrtne stolove koriste se različite vrste plastike od kojih izdvajamo PVC. Birajte između okruglih ili četvrtastih modela, manjih ili većih dimenzija – baš onako kako vama odgovara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari