ODGOVORI NA PITANJA

Koja su najčešća pitanja koja putnici postavljaju u zračnoj luci?

Employee helping to use terminal. Young female tourist is in the airport at daytime.

Ostanite s nama ako želite saznati odgovore na određena pitanja koja se mnogobrojnim putnicima motaju po glavama prije njihovog leta.

S obzirom na kompleksnost putovanja avionom i činjenicu da su zračne luke sada ogromne hale u kojima se lako možete izgubiti, putnicima se po glavi vrzmaju razna pitanja na koja traže odgovor. U nastavku koji slijedi donosimo neka od najčešćih kao i odgovore na njih.

Gdje je izlaz terminala?

Jedno od najčešćih pitanja je “Gdje je izlaz koji trebam?” Čak i bez obzira na znakove koji se nalaze na svakom koraku, terminali su prilično prostrani i lako se možete dezorijentirati. Putnicima su često potrebne upute kako bi bili sigurni da će na vrijeme stići do izlaza. Kako biste unaprijed pronašli vaš izlaz, poslužite se kartama zračnih luka i aplikacijama zrakoplovnih kompanija. Ako još uvijek budete zbunjeni, slobodno pitati osoblje zračne luke.

Kako mogu provjeriti status leta?

Većina zračnih luka i zračnih prijevoznika donosi ažuriranja putem svojih aplikacija, web stranice ili zaslona na terminalu. Uvijek je dobra ideja da se prijavite za upozorenja u stvarnom vremenu kako biste bili informirani o eventualnim promjenama.

Koje je ograničenje težine za prtljagu?

Mnogi putnici zabrinuti su za težinu svoje predane i ručne prtljage. Svaki avio prijevoznik ima vlastita pravila u vezi s ograničenjima težine. Ono obično iznosi oko 23 kg za predanu torbu i 7-10 kg za ručnu prtljagu. Dakle, ako ste se odlučili za Zagreb Rim avion, prije dolaska u zračnu luku online provjerite pravila o prtljazi kako biste spriječili iznenađenja na šalteru.

Koliko rano trebam stići prije leta?

Vrijeme ovisi o nekoliko čimbenika; radi se o tome je li riječ o domaćem ili međunarodnom letu te konkretnoj zračnoj luci. Opće pravilo je da dođete na aerodrom 2 sata prije domaćeg leta i 3 sata prije međunarodnog leta.

Zašto su me zamolili da prođem kroz skener tijela?

Putnici se nerijetko usmjeravaju da prođu kroz skener. To se može dogoditi ako se aktivira alarm tijekom prolaska kroz detektor metala. Osim toga ponekad se vrši nasumična provjera kako bi se osigurala sigurnost svih putnika. Čak i ako se odlučite za kraće rute kao što su Split London letovi, ova je procedura rutinska i osmišljena s ciljem da svi putnici prođu sigurno kroz kontrolne točke bez prijetnji koje bi mogle ugroziti sigurnost leta.

Što ako samo propustio/la let?

Propuštanje leta može biti stresno, a putnici žele znati njihove mogućnosti u tom slučaju. Većina avio prijevoznika ima pravila za ponovno rezerviranje karata na sljedećem dostupnom letu, ali to može biti povezano s određenim naknadama, ovisno o tome o kojoj je klasi riječ, ali i drugim okolnostima. Izravno kontaktiranje avio prijevoznika ili službu za korisnike što je prije moguće.

Using terminal. Young female tourist is in the airport at daytime.

Koliko tekućine smijem ponijeti sa sobom?

Za većinu letova vrijede ista pravila: naime, u ručnoj prtljazi smijete imati do 1 litre tekućine zapakirane u posudama od 100 ml. Vrećica mora biti plastična i osigurana zatvaračem. U „tekućine” ubrajaju se gelovi za tuširanje, šamponi, regeneratori, paste za zube i sl. Ako nosite dječju hranu ili lijekove, smijete nositi veće količine, no to trebate prijaviti na aerodromu.

Kako mogu doći do grada iz zračne luke?

Mnogi se putnici pitaju o mogućnostima prijevoza nakon slijetanja. Bilo da želite podijeliti prijevoz s nekim, odlučiti se za taksi ili za javni prijevoz, a informacijskim pultovima zračnih luka čekaju vas informacije o svim mogućnostima prijevoza. Stručno osoblje pomoći će vam s uputama.

Kako si osigurati sigurno i udobno putovanje zrakoplovom?

Za sigurno i udobno putovanje zrakoplovom važno je da unaprijed sve pomno planirate te da se prikladno odjenete. Dovoljno se hidrirajte osobito ako je jako vruće. Koristite slušalice za suzbijanje buke, a naposljetku slijedite sigurnosne smjernice zrakoplovnog osoblja. Naposljetku, ako se planirate zimsko putovanje, svakako pročitajte članak Zimski kulturni festivali – posjetite jedinstvene festivale u različitim zemljama kako ne biste ostali zakinuti za važne informacije koje mogu obogatiti vaše putovanje iz snova.

Preporučeno