KLINIKA MAGDALENA

Poštujte signale svojeg srca, izračunajte rizik od bolesti

Najmarljiviji dio našeg tijela je srce. Taj unutarnji organ u jednom danu otkuca oko 100.000 puta, a za prosječnog trajanja ljudskog vijeka čak više od 2,5 milijardi puta, radeći neprestano do posljednjeg trena.

Srčani mišić pumpa krv kroz krvne žile i tako nam omogućava da živimo. No, prema toj se njegovoj ulozi zbog navika i načina života često odnosimo s premalo poštovanja.

Slaba fizička aktivnost, neredovita i loša prehrana zasićena mastima i šećerima, što zajedno uzrokuje povišeni krvni tlak te stres i pušenje mogu nepovoljno djelovati na rad srca i dovesti do oboljenja i kobnih posljedica.

Vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj

Štoviše, kardiovaskularne bolesti uslijed hipertenzije vodeći su uzrok smrtnosti u Hrvatskoj.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, zbog bolesti srca i krvožilnog sustava u nas umire oko 23.000 ljudi godišnje, odnosno gotovo polovina svih smrtnih slučajeva.

Liječenje kardiovaskularnih bolesti zahtjevno je, financijski izazovno i iscrpljujuće za pojedinca, zdravstveni sustav, gospodarstvo i cijelu društvo. No, ne mora biti tako, vodi li se briga o vlastitom zdravlju i načinima prevencije rizika od oboljenja, što je danas zahvaljujući dostupnosti modernih i naprednih tehnologija jednostavnije nego ikad.

Pritom ne mislimo na konzultiranje s ‘Dr. Googleom’ koje donosi više štete nego koristi, već na zdravstvenu pomoć stručnjaka koji su educirani za rad s najsuvremenijim medicinskim uređajima i metodama.

Potrebna je stalna prevencija kardiovaskularnih bolesti

“Za naše društvo i sve ljude potrebna je stalna i temeljita prevencija kardiovaskularnih bolesti koja bi u konačnici smanjila zdravstveni trošak, a sama bolest bi se prepoznala već u začetku i mogla bi se dobro liječiti, čime bi se smanjila smrtnost, uz povećanje kvalitete života”, objašnjava prof.dr.sc. Krešimir Štambuk iz Klinike Magdalena, vodeće hrvatske ustanove specijalizirane za kardiovaskularne bolesti.

Ključnu ulogu u sprečavanju razvoja napredovanja bolesti srca i krvnih žila igraju digitalne tehnologije jer one osiguravaju podršku i kontinuitet skrbi o pacijentu između liječničkih pregleda. Tako, naprimjer, Magdalena omogućuje pacijentima virtualno praćenja EKG-a odnosno elektrokardiografije zahvaljujući kojoj pacijenti iz udobnosti vlastitog doma pošalju EKG u telemedicinski centar te u stvarnom vremenu dobiju kardiološku konzultaciju i preporuku za daljnje liječenje.

Isto tako, jedan od načina uz koji liječnici u Klinici Magdalena imaju uvid u sliku stanja pacijenata je i virtualna asistentica Megi koja je pacijentima dostupna 24/7, te posredstvom koje pacijenti obavještavaju o svojem zdravstvenom stanju.

Liječnici mogu koristiti virtualnu dijagnostiku

U kontekstu prevencije kardiovaskularnih bolesti liječnici mogu koristiti virtualnu dijagnostiku kako bi procijenili rizik od srčanih problema. Pacijenti mogu pružiti svoje podatke o zdravlju, uključujući podatke o mjerenju krvnog tlaka koji se mogu analizirati daljinski. Liječnici mogu pružiti stručno mišljenje, preporučiti promjene u načinu života, prilagoditi terapiju ili zatražiti dodatne pretrage ako je potrebno.

Upotrebom takvih tehnologija, pacijenti postaju aktivni sudionici u svom liječenju što olakšava proces liječenja, vodi do povećane adherencije i boljih kliničkih rezultata.

Digitalna asistentica Megi predstavlja inovativan način praćenja krvnog tlaka uz liječničku podršku na daljinu, što pomaže pri ranom prepoznavanju i bržem dijagnosticiranju arterijske hipertenzije. Svaka osoba svoj krvni tlak može brzo i jednostavno pratiti digitalnim putem te dobiti savjet kardiologa, kroz projekt Misli srcem.

Klikom na https://www.mislisrcem.hr/ pratite sve korake i upoznajte se s mogućnostima smanjenja rizika putem savjeta liječnika i uputa o promjeni životnih navika.

Projekt je vrijedan 66.319.93€, odnosno 499.687,50 kuna te je u cijelosti financiran od strane Europske unije.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Klinike Magdalena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari