savjeti za zdravi vrt

Vrtna oaza iz snova: Ključni koraci za zdravu i lijepu okućnicu

Smiling mature woman and her young granddaughter planting flowers together in a garden outside at home in summer

Bez obzira imate li mali ukrasni vrt ili prostrano dvorište, svaki vrt zaslužuje najbolju moguću njegu kako bi pokazao svoj puni potencijal. No, kako osigurati da trava ostane gusta i zelena, biljke zdrave i živahne, a živica gusta i uredna? U ovom članku donosimo vam korisne savjete i trikove za održavanje vašeg vrta.

Biljke ne samo da oplemenjuju unutarnje i vanjske prostore svojim izgledom i mirisom, već pozitivno djeluju i na ljudsku psihu – činjenica koja je dobro poznata. Mnogi ljudi također odlučuju zasaditi povrtnjak ili začinski vrt, posaditi nekoliko voćki ili barem postaviti nekoliko lonaca s cherry rajčicama ili začinskim biljem poput bosiljka i origana na terasu. Na taj način ne samo da uzgajaju vlastitu zdravu hranu, već i štede novac.

Bilo da se odlučujete za veliki povrtnjak ili mali ukrasni vrt, za vas smo pripremili nekoliko praktičnih savjeta koji će vam pomoći da vaš vrt zasja u punom sjaju.

Kako do bujnog i zdravog travnjaka?

Travnjak je srce svakog vrta i temelj cjelokupnog vanjskog prostora. Održavanje lijepog travnjaka može biti jednostavno uz nekoliko trikova. Kod košnje je preporučljivo rezati malo po malo, ali to činiti češće. Tako travnjak ostaje gust, bez korova i zdrav. Posebno u proljeće, kada trava raste brže zbog češće kiše, potrebno ju je kositi svakih pet dana. Ljeti je dovoljno jednom tjedno, a tijekom velikih vrućina i suše može biti dovoljno i svakih deset dana. Dulje vlati trave štite tlo od pregrijavanja.

Ako ne stižete redovito održavati travnjak i odlučite unajmiti vrtlara, košnje trave od strane stručnog vrtnog servisa ovisi o veličini površine i iznosi između 0,08-0,20 EUR/m2.

Kako biste izbjegli nastanak golih mjesta ili izgorjelih dijelova, prilikom košnje nikada nemojte rezati previše trave. Pridržavajte se pravila jedne trećine: skratite maksimalno trećinu visine vlati, tako da barem dvije trećine ostanu. Ako je trava, primjerice, visoka 10 cm, skratite je za 3 cm kako bi ostalo 7 cm.

Također je važno odabrati pravo vrijeme za košnju. Najbolje vrijeme za to je ujutro između 8 i 10 sati ili navečer između 18 i 19 sati. Počnite s košnjom uz rubove travnjaka kako biste kasnije lakše upravljali kosilicom, bez straha da ćete oštetiti cvijeće ili druge biljke.

Osigurajte adekvatan unos vode svojim biljkama

Pravilno zalijevanje ključno je za zdravlje zelenih površina i optimalan rast biljaka. Zalijevanje se nikada ne bi smjelo obavljati za vrijeme velike vrućine ili pod izravnim suncem, već kada je temperatura tla niža – ujutro ili navečer.

U privatnim vrtovima češće dolazi do prekomjernog zalijevanja nego do sušenja biljaka. Između svakog zalijevanja pustite da se zemlja ili supstrat u loncu potpuno osuši kako biste spriječili pojavu gljivičnih oboljenja uslijed prevelike vlage. Za biljke na terasi najbolje je koristiti posude s drenažnim rupama i podlošcima, kako bi višak vode mogao otjecati. Prilikom zalijevanja pazite da ne močite listove jer to može uzrokovati bolesti.

Stvorite raskošnu živicu

Živica je prirodna granica koja poboljšava mikroklimu u vrtu te pruža zaštitu od vjetra i znatiželjnih pogleda. Popularne vrste za živice su tuje, lovor višnje i fotinije. Kako bi živica zadržala svoju funkciju, potrebno ju je redovito zalijevati i obrezivati.

Idealno vrijeme za rezanje živice je u jesen i/ili proljeće, kako bi se biljke brže oporavile. Radikalni rezovi živice zabranjeni su između početka ožujka i kraja rujna prema zakonima o zaštiti prirode u mnogim zemljama. U to vrijeme dopušteni su samo blagi rezovi za održavanje oblika i zdravlja biljaka. Prilikom rezanja živice važno je ostaviti donji dio živice barem 10 % širim od gornjeg, kako bi donji listovi dobili dovoljno svjetla.

Učestalost rezanja ovisi o vrsti živice. Listopadne biljke potrebno je češće rezati nego zimzelene. Živice sa širokim i mesnatim lišćem najbolje se režu vrtnim škarama, dok su za živice s manjim lišćem prikladniji trimeri.

Ovi savjeti pomoći će vam da svoj vrt održavate zdravim, zelenim i estetski privlačnim tijekom cijele godine. Uložite malo truda i ljubavi, a vaš vrt će vam uzvratiti svojom ljepotom i skladom.

Preporučeno