100 STRANICA NADE: Razgledajte Prijavnu knjigu Rijeke za dobivanje titule Europske prijestolnice kulture 2020.

Idi na originalni članak

Na web stranici riječke kandidature za Europsku prijestolnicu kulture danas je objavljena prijavna knjiga kojom se Rijeka u drugom krugu natječe za ovu prestižnu titulu.

Oglas

Riječ je o knjizi koja je 10. veljače predana Ministarstvu kulture i europskom Povjerenstvu koje donosi odluku o izboru grada – prijestolnice kulture 2020. Godine, prenose danas mrežne stranice Grada Rijeke.

Do istog su datuma osim Rijeke, svoje knjige završili i predali i drugi gradovi kandidati – Osijek, Dubrovnik i Pula. Ove su prijavne knjige nastale s obzirom na ocjene i preporuke nezavisnog europskog Povjerenstva koje je u lipnju prošle godine, na temelju tadašnjih prijavnica, donijelo odluku da ova četiri grada ulaze u uži izbor, odnosno drugi krug natjecanja.

Osvajanje titule Europske prijestolnice kulture nije samo simbolički čin, već uključuje provedbu čitavog niza programa i projekata koji bi mogli značajno promijeniti život našega grada.

Do 24. ožujka, kada se očekuje odluka o pobjedniku ovog natjecanja, Rijeka će ugostiti Evaluacijsko povjerenstvo te i usmeno predstaviti svoju kandidaturu pred Povjerenstvom u Zagrebu.

Sama prijavna knjiga zasad je dostupna na engleskom jeziku, a uskoro će biti dostupna i na hrvatskom jeziku. Ima 100 stranica i sastoji se od sedam poglavlja u kojima je prikazan kulturni i povijesni profil Rijeke i ove regije, izneseno je zašto se Rijeka natječe za ovu titulu i zašto je ona gradu potrebna.

Također, u knjizi je opisana povezanost ovog projekta s dugoročnim strategijama Grada Rijeke i partnera u ovom projektu, Primorsko-goranske županije, Sveučilišta u Rijeci i Grada Opatije.

Potvrđena je europska dimenzija projekta koja se iščitava iz brojnih europskih partnerstava sklopljenih radi zajedničkog rada na programu Ri:2020. Ovom knjigom Rijeka dokazuje da ima sposobnost provedbe čitavog projekta Europske prijestolnice kulture 2020. u pogledu infrastrukture, turističkih smještajnih kapaciteta, prometne povezanosti Rijeke i Županije te, konačno, iznesen je i plan upravljanja projektom u razdoblju do 2021. godine.

Posebno poglavlje, ujedno i najveći dio prijavne knjige, posvećen je kulturnom i umjetničkom sadržaju projekta. Krovni slogan tog programa koji Rijeka nudi za razdoblje od 2016. do 2021. godine jest „Luka različitosti“, a program se sastoji od triju glavnih koncepata posvećenih Radu, Vodi i Migracijama koji su uokvireni sa sedam programskih linija.

Osim kvalitetno osmišljenog kulturnog i umjetničkog programa, osmišljen je i ambiciozni projekt izgradnje ljudskih kapaciteta i jačanja građanskih inicijativa što je također sastavni dio ovog poglavlja u knjizi.

Knjiga kandidature Rijeke u drugom krugu natjecanja za Europsku prijestolnicu kulture 2020. rezultat je suradnje brojnih riječkih kulturnih djelatnika sa partnerima široke međunarodne suradničke mreže. I to je njena velika snaga.

No, knjiga kandidature i mogućnost pobjede u drugom krugu, kojoj se nada svaki grad kandidat, tek su uvod u vrlo ozbiljan i dugotrajan projekt koji će biti moguće ostvariti samo uz iskren dijalog te osnivanje brojnih suradnji i umrežavanja, stoji u prioćenju na mrežnim stranicama Grada.

Stoga je u ovom trenutku objava riječke knjige kandidature (u obliku u kojem je i morala biti predana Povjerenstvu) udovoljavanje ne samo znatiželji, nego još više pravu suradnika, građana i medija da im ovaj zajednički materijal bude dostupan.

Knjiga će uskoro biti dostupna i na hrvatskom jeziku te će u tom smislu ona ujedno predstavljati i poziv svim građanima da je pročitaju te da u projektu Rijeka EPK 2020 pronađu i svoj prostor.

Svi članovi velikog tima koji radi na projektu riječke kandidature za EPK neprekidno iznose i naglašavaju važnost uključivanja najšire zajednice.

Titula Europske prijestolnice kulture svakom gradu pa tako i Rijeci nudi priliku oživjeti svoje ambicije, udahnuti novi entuzijazam, dodatno se otvoriti svijetu ali i dokazati svoje sposobnosti. Rijeka je s pravom uvjerena da ima kapaciteta za sve to.

Knjigu možete preuzeti s poveznice u PDF formatu (11 MB).

Exit mobile version