„100 % ZAGORSKO U RIJECI“ U petak i subotu na Korzo po štrukle, bučino ulje, med, medenjake, zagorske mlince…

Riječani će i ove godine moći uživati u tradicijskim delicijama iz Zagorja jer će se na Korzu u petak i subotu, 25. i 26. kolovoza, održati sajamska izložba pod nazivom „100% zagorsko u Rijeci”, koju Krapinsko-zagorska županija organizira već četvrtu godinu zaredom

Manifestaciju su najavili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, pročelnica Upravnog odjela Krapinsko-zagorske županije za gospodarstvo, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić, voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Ksenija Tomić te umjetnička voditeljica KUD-a Zabok Senka Jurina.

Kako je napomenuo župan Kolar, manifestacijom „100% zagorsko u Rijeci“ želi se promovirati Zagorje kao turističku destinaciju s bogatom ponudom. Župan Kolar ujedno je čestitao Gradu Rijeci na dobivanju statusa Europske prijestolnice kulture 2020. godine, što je bio poticaj za organiziranje susreta kulturnih djelatnika Krapinsko-zagorske županije i Grada Rijeke. Naime, proteke tri godine u sklopu manifestacije „100% zagorsko u Rijeci“ održani su susreti poduzetnika i obrtnika, a ove će godine, pored razmjene iskustva vezanih uz povlačenja sredstava iz europskih fondova, Krapinsko-zagorska županija dobiti priliku prezentirati svoju kulturnu ponudu te upoznati se s projektom Europske prijestolnice kulture 2020.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo što Rijeka opet može biti domaćin ove manifestacije koja je iz godine u godinu sve veća i bogatija. Istaknuo je kako su stanovnici našeg područja svjesni kvalitetne zagorske ponude te su tako drugi su po broju dolazaka i noćenja u Krapinsko-zagorskoj županiji u ovoj godini. Posjetitelji Zagorja svake godine mogu uživati u sve bogatijoj ponudi, a pored tradicionalnih delicija, mogu isprobati i zagorski sladoled „Tri užitka“ na međunarodnom je natjecanju u Italiji proglašen najboljim europskim sladoledom.

100% Zagorsko u RijeciNa ovoj manifestaciji prodajno-izložbenog karaktera bit će predstavljeni poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, ali i proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije, koje će predstavljati 50 izlagača – poljoprivrednih proizvođača, obrtnika te predstavnika tvrtki, toplica, agroturizma, hotela, restorana i kulturnih ustanova.

Tako će se na Korzu naći bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri, sirevi, sokovi i voćna vina, suhomesnati proizvodi, kao i licitari i tradicijske igračke koji se nalaze pod zaštitom UNESCO-a.

Također, bit će organizirane i cjelodnevne animacije za posjetitelje, odnosno prezentacija života krapinskih neandertalaca i umanjeni prikaz špilje Hušnjakovo te prikaz starih zanata, borbi i ratovanja vitezova u kasnom srednjem vijeku, sve uz bogat kulturno-umjetnički program.

Riječani i njihovi gosti mogu uživati u bogatom programu u petak, 25. kolovoza od 8 do 22 sata te u subotu, 26. kolovoza od 8 do 20 sati.

Kao i proteklih godina, uoči početka manifestacije “100 posto zagorsko”, a u sklopu projekta “Dajmo djeci korijene i krila”, kojeg diljem Hrvatske provodi Radio Kaj, upriličeno je darivanje tradicijskih drvenih igračaka Hrvatskog zagorja. Ove godine igračke, koje se nalaze na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, poklonjeno je dječjem vrtiću “Potok”.

Već tradicionalna manifestacija održava se u organizaciji Krapinsko-zagorske županije i Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Muzejima Hrvatskog zagorja i Gradom Rijekom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari