2 milijuna kuna nepovratnih subvencija za male i srednje poduzetnike

RIJEKA , 30. ožujka 2015. (Hina) – Riječka gradska uprava objavila je javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija subjektima malog gospodarstva, koji obuhvaća deset mjera za poticanje konkurentske prednosti poduzetnika na tržištu te stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenika, a za to su u gradskom proračunu predviđena dva milijuna kuna.

Kako su na konferenciji za novinare kazali pročelnik Odjela za poduzetništvo Andrija Vitezić i viši stručni suradnik za poticanje i razvoj poduzetništva Dario Dobrilović, Javni poziv se na temelju Općeg programa mjera poticaja razvoja poduzetništva na području Grada Rijeke raspisuje od 2008. godine.
“Poduzetnici su do sada najveći interes iskazivali za mjeru subvencioniranje uvođenja sustava i aplikacija podrške pri odlučivanju, upravljanju i elektronskom poslovanju, svjesni činjenice da uvođenjem informatičke podrške mogu racionalizirati svoje poslovanje. S druge strane, žao nam je što do kraja nije prepoznata mjera poticanja udruživanja gospodarskih subjekata, budući da je udruživanje izuzetno važno za jačanje kapaciteta i optimizaciju poslovanja malih i mikro poduzetnika. No, od ove mjere nećemo odustati, budući da smatramo kako treba vrijeme da kod poduzetnika sazrije svijest o važnosti međusobnog povezivanja,” kazao je pročelnik Vitezić.

Od deset ponuđenih mjera, poduzetnici kroz osam mjera mogu ostvariti nepovratne subvencije u visini od 50 posto troškova ulaganja, dok kod ulaganja u razvoj komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga te pokrivanje inicijalnih troškova pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika subvencija iznosi 80 posto troškova. Naime, Grad Rijeka želi poticati upravo ove dvije mjere, za koje je procijenio kako iziskuju veće troškove pri ulaganjima. Visine nepovratnih subvencija kreću se, ovisno o mjeri od maksimalno 15.000 do maksimalno 100.000 kuna.
“Ocijenili smo kako su i maksimalni iznosi subvencije dostatni, izuzev kod mjere subvencioniranja nabave i ugradnje strojeva i opreme. No, ionako sredstva Grada Rijeke nisu zamišljena kao temeljena sredstva koja će nositi cijelu aktivnost, već kao poticaj poduzetnicima da ulažu u strojeve i opremu,” kazao je pročelnik Vitezić, istaknuvši kako je dokaz da je mjera postigla svoj cilj podatak da su samo u 2014. godini na 668 tisuća kuna gradske subvencije poduzetnici u strojeve i opremu uložili preko tri milijuna kuna.

Za realizaciju cijelog paketa mjera subvencioniranja poduzetnika u 2015. godini, Grad Rijeka osigurao je iznos od 2 milijuna kuna. Javni poziv je otvoren do iskorištenja dva milijuna kuna, a najkasnije do 30. rujna 2015. godine.
“Prilikom obrade zahtjeva poštujemo redoslijed prvenstva, a iako je kao krajnji datum iskorištenja sredstava stavljen kraj rujna, u 2014. godini je predviđena sredstva uspjelo iskoristiti prvih 147 poduzetnika, od ukupno 250 podnesenih zahtjeva, i to u roku od samo mjesec dana od raspisivanja poziva,” kazao je pročelnik Vitezić.

Troškovi po Javnom pozivu priznaju se za izvršena ulaganja predviđena pojedinom mjerom od dana 5. lipnja 2014., odnosno dana raspisivanja Javnog poziva u 2014. godini. Iznimno za mjeru “Poticanje udruživanja gospodarskih subjekata”, dio troškova priznat će se unaprijed za razdoblje od godinu dana, od dana objave Javnog poziva.
U odnosu na prethodne godine, smanjeni su troškovi te je pojednostavljena procedura za predaju dokumentacije. Naime, kako Grad Rijeka preko informacijskog sustava može provjeriti bonitet svake tvrtke, podnositelji zahtjeva više ne moraju doznačiti BON-1 i BON-2.

Putem Javnog poziva riječki poduzetnici mogu ostvariti nepovratne subvencije u kontekstu sljedećih mjera:
Subvencioniranje certificiranja proizvoda i procesa – u visini od 50% troškova ulaganja (bez PDV-a) najviše do 15.000 kuna,
Subvencioniranje izrade marketinških planova i/ili istraživanja tržišta – u visini od 50% troškova ulaganja (bez PDV-a), najviše 15.000,00 kuna,
Poticanje udruživanja gospodarskih subjekata – u visini od 50% troškova ulaganja (bez PDV-a), najviše 100.000 kuna,
Subvencioniranje uvođenja sustava i aplikacija podrške pri odlučivanju, upravljanju i elektronskom poslovanju – u visini od 50% troškova ulaganja (bez PDV-a), najviše 20.000,00 kuna,
Subvencioniranje troškova implementacije industrijskog i grafičkog dizajna – u visini od 50% troškova ulaganja (bez PDV-a), najviše 30.000,00 kuna, odnosno najviše 10.000 kuna,
Subvencioniranje nabave i ugradnje strojeva i opreme – u visini od 50% troškova ulaganja (bez PDV-a), najviše 70.000,00 kuna,
Subvencioniranje inicijalnih troškova pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika – u visini od 80% troškova ulaganja (bez PDV-a), najviše 30.000 kuna,
Subvencioniranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondove Europske Unije – u visini do 50% troškova ulaganja (bez PDV-a), najviše 30.000,00 kuna,
Sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga – u visini od 80% troškova ulaganja (bez PDV-a), najviše 70.000,00 kuna,
Subvencioniranje troškova obrazovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika – najviše do 15.000 kuna

Prijave na Javni poziv mogu podnijeti mali i srednji poduzetnici, čije su tvrtke u cijelosti u privatnom vlasništvu i sjedište kojih je na području grada Rijeke te udruge osnovane kao pravne osobe čija je svrha promicanje gospodarskih interesa članica klastera, koji imaju sjedište na području Rijeke ili imaju članicu ili članice sa sjedištem na području grada.

Dopuštenost potpore male vrijednosti ocjenjuje Odjel gradske uprave za poduzetništvo sukladno Uredbi, odnosno propisima o potporama male vrijednosti. Na osnovu provedenog javnog poziva i ocjene dopuštenosti potpore, gradonačelnik na prijedlog Odjela, dodjeljuje potporu male vrijednosti.

Obavijest o raspisivanju Javnog poziva objavljena je danas u Novom listu, dok je cjeloviti tekst Javnog poziva zajedno s potrebnim obrascima objavljen na mrežnim stranicama Grada Rijeke, u rubrici Poduzetnici, te na oglasnoj ploči Odjela gradske uprave za poduzetništvo na adresi Trg Sv. Barbare 2. Poduzetnicima koji su uključeni u sustav “sms info-poduzetnik” i koji su iskazali interes za dobivanje informacija o javnim pozivima, obavijest se upućuje putem tog sustava.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja
Views Views