GLAVNA TEMA OVOGODIŠNJEG SAJMA JE IGRA

3N – U Palachu neobični izumi i naprave! Vikend-poslastica za znatiželjne Riječane, velike i male

U okviru projekta Žiroskop, u petak i subotu 4. i 5. rujna, od 17 do 21 sat, u Kružnoj ulici i Omladinskom kulturnom centru Palach očekuje nas četvrto izdanje Sajma 3N – Napusti normalne naprave.

Tko je bio na jednom od tri protekla izdanja znat će da se radi o događaju koji na jednom mjestu okuplja neobične naprave – često nastale uporabom svakodnevnih predmeta – koji kroz interaktivne instalacije, radionice i audio-vizualne izvedbe kod posjetitelja nastoji potaknuti pomaknutiji pogled na suvremenu tehnologiju.

Inspiriran devetnaestostoljetnim konceptom Svjetske izložbe na kojoj su izumitelji i inženjeri mogli javnosti predstaviti nove izume i otkrića, Sajam 3N okuplja neobične izloške i objedinjuje uvrnute ideje koje služe kao katalizator novih pristupa u upotrebi tehnologije. Radi se o popularizaciji hakiranja tehnologije koja nas okružuje, o poticaju da se odustane od tvorničkih uputa i prilagođavanju naprava našim potrebama i interesima.

Sajam je organiziran s ciljem okupljanja nesvakidašnjih izuma, instalacija i uradi-sam uređaja, kao i njihovih tvoraca – umjetnika, hakera, izumitelja, kolektiva i uradi-sam entuzijasta.

Lajtmotiv ovogodišnjeg sajma je IGRA, a svoje će naprave i uratke predstaviti dvadesetak izlagača iz zemlje i inozemstva koji su stigli na ‘nagovor’ Drugog mora ili se prijavili putem otvorenog poziva: Željko Blaće, Vitar Drinković, Christoforos, Arsen Ivanišević, Pavel Čeh, Ivan Ugrin, Franciska Fis, Tin Dožić, Radiona, Gregor Bogdanović i Mateo Marcelić, Metamedij, Format C, Peek&Poke i drugi.

Radionički program

Za vrijeme trajanja sajma, pod vodstvom Deborah Hustić i Paole Bučar iz zagrebačkog kolektiva Radiona, ispred OKC-a Palach održat će se dvije radionice za djecu, na koje se mogu uključiti svi zainteresirani.

Također, u danima prije i nakon izlagačkog dijela Sajma 3N, u Palachu će se održavati još dvije zanimljive radionice, o za koje su radi ograničenog broja sudionika potrebne prijave e-mailom.

Elektro-diorama

4. i 5. rujna, od 17 do 21 sat
Voditeljica: Paola Bučar

Na radionici će polaznici izrađvati svjetlosne objekte i diorame koje će osvijetliti LED diodama uz mogućnost dodatnih programiranih svjetlosnih efekata na arduino mikrokontroleru. Diorame će izrađivati od papira prema dizajnu polaznika.

Diorama izgleda poput kazališne kutije čiji se prizor sastoji od niza planova / slojeva izrezanih silueta koje stvaraju iluziju dubine. Efekti koje je moguće postići dodajući više slojeva i 3D efekt su fascinantni te je moguća primjena navedenih vještina pri stvaranju umjetnosti svjetlosnih objekata ili animiranih i eksperimentalnih filmova.

NAPOMENA: Polaznici nose kući svoje radove!

 

Svjetleći štapovi – LED grafiti

4. i 5. rujna, od 17 do 21 sat
Voditeljica: Deborah Hustić

Radionica Svjetleći štapovi bavi se izradom – kao što i sam naziv kaže – štapova koji svijetle u mraku, s kojima se mogu raditi fora fotografije LED grafita i svjetlosnih objekata. Polaznici će kroz igru savladati osnove elektronike i po završetku radionice napraviti galeriju fotografija svojih LED grafita.

NAPOMENA: Polaznici nose kući svoje radove!

RADIONICA ROBOTIKE // Izradimo robotsku ruku!

Omladinski kulturni centar Palach, Kružna 8, Rijeka
2. – 4. rujna, od 17 do 20 sati
Voditelji: Gregor Bogdanović i Mateo Marcelić

Polaznici će učiti osnove 3D printanja i razvojnog sustava Arduino i Raspberry Pi, i stvoriti vlastiti programski kod koji pokreće različite senzore i mehaničke dijelove robota. Radit će se na izradi 3D printane ruke koja će se mehanizirati i pretvoriti u robotsku ruku sposobnu za ispisavanje raznih grafika.

Radionica je predviđena za samo 8 polaznika pa svoje prijave čim prije pošaljite na e-mail adresu plinuxx@gmail.com.

Na radionicu je potrebno donijeti vlastiti laptop.

RADIONICA SPEKULATIVNOG DIZAJNA // Fork this City: Građansko hakiranje urbane kulturne politike

Omladinski kulturni centar Palach, Kružna 8, Rijeka
7. – 9. rujna, od 16 do 20 sati
voditelji: Marko-Luka Zubčić i Leo Kirinčić

Na ovoj radionici polaznici će raditi na zamišljanju, spekuiranju i dizajniranju mogućih scenarija budućnosti riječke kulturne politike i riječkih javnih prostora.

U zamišljanju mogućih scenarija polaznici će korisiti metodom forkanja, građanskim hakiranjem urbane kulturne politikeopen-source zajednici, termin forking označava stvaranje nove verzije određenog softwarea. Termin se počeo koristiti u svrhe istraživanja institucijske inteligencije u Tajvanu kada je tijekom tzv. Suncokret Revolucije grupa hakera i aktivista razvila web stranice s alternativnim javnim politikama pod imenom “g0v” (umjesto uobičajenih “gov”), kako bi forkala proces razvoja javnih politika (http://g0v.asia/). Taj je sustav građanskog hakiranja postao jedan od temelja tajvanske radikalne open-source demokracije.

U ovoj radionici, polaznici će se baviti intenzivnim trodnevnim forkanjem riječke kulturne politike.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a prijaviti se možete na e-mail adresu info@drugo-more.hr.

Marko-Luka Zubčić je istraživač Centra za napredne studije – Jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci, s fokusom na razvoj javnih politika i institucijsku epistemologiju, komunikacijski konzultant RadicalxChange Foundation, i copywriter.

Leo Kirinčić je medijski dizajner, s fokusom na upotrebu dizajna u svrhu društvenog razvoja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari