DOMAĆI ROMANI

Adaptacija. Čitanje filma #4: Igor Bezinović i Ante Zlatko Stolica s Kratkim izletom gostuju u Art-kinu

U sklopu programa Adaptacija. Čitanje filma ovog petka u Art-kinu gostuju redatelj i scenarist Igor Bezinović te glavni glumac i koscenarist Ante Zlatko Stolica povodom prikazivanja Zlatnom arenom u Puli nagrađenog Kratkog izleta, nastalog prema istoimenom predlošku Antuna Šoljana, kojim se zaključuje četvrti od pet dijelova programa Art-kina posvećenog domaćim romanima i njihovim filmskim adaptacijama

Program Adaptacija. Čitanje filma kojim Art-kino promovira vrijedna domaća književna ostvarenja i njihove jednako znamenite filmske adaptacije, nastavlja s radom i u listopadu uz ponajbolji roman hrvatske egzistencijalističke književnosti Kratki izlet Antuna Šoljana i istoimenu adaptaciju romana u režiji riječkog redatelja Igora Bezinovića, nagrađenu Velikom zlatnom arenom za najbolji film u Puli 2017. godine.

Uz sastanak filmsko-čitateljskih klubova Art-kina, koji će 11. listopada raspravljati o književnom predlošku, projekciji filma 15. listopada u 19 sati prisustvovat će redatelj Igor Bezinović te koscenarist i glavni glumac Ante Zlatko Stolica s kojima će po završetku prikazivanja filma razgovor voditi Mario Kozina.

Dugometražni igrani prvijenac redatelja Igora Bezinovića prati Stolu, mladića u kasnim dvadesetima koji ljeto provodi u Istri tulumareći po festivalima. Jednoga dana susreće svog znanca Roka koji njega i nekolicinu ostalih poznanika nagovara da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovjekovnim freskama. No nakon što im se pokvari autobus, a oni se putem izgube, njihov kratki izlet prerast će u alegorijsko putovanje u nepoznato.

Scenarij za film potpisuju sâm redatelj te pisac mlađe generacije Ante Zlatko Stolica koji u filmu interpretira lik pripovjedača. Film je premijerno prikazan 2017. na Roterdamskom filmskom festivalu, a iste je godine u Puli osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji film, uz niz pozitivnih osvrta filmske kritike i struke.

Program Adaptacija. Čitanje filma odvija se uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.

Ulaznice za film mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više https://www.art-kino.org/hr/filmovi/adaptacija-citanje-filma-4

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari