MORE SPAJA-EKO MREŽA

Video |‘Ajkule’ i ronioci iz Jadranova čistili podmorje; Iz uvale Perčin izronili gomilu auto-guma, plastike, boca…!

Idi na originalni članak

Automobilske gume, plastike svih vrsta, boce i raznoliki drugi otpad izvađen je danas iz uvale Perčin u Jadranovu. Treća je to od ukupno šest akcija čišćenja mora u organizaciji Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula. Više u video prilogu!

Oglas

Hrvatska kao turistička I mediteranska zemlja mora brinuti o čistoći svog mora. Znaju to i pripadnici “Ajkule” koji su u uvali Perčin u Jadranovu proveli još jednu u nizu ovogodišnjih akcija čišćenja mora.

“Projekt ‘More spaja-eko mreža’ je projekat koji smo započeli još prošle godine na temelju iskustva koje imaju veterani “Ajkula” zajedno sa specijalnom jedinicom policije Rijeka “Ajkule”. I ujedno da pomognemo u zaštiti našeg hrvatskog podmorja i ekologije i cijelog onog životinjskog I biljnog svijeta koji živi u našem Hrvatskom moru, kaže Perica Prpić, predsjednik USPDR “Ajkula” za Kanal Ri.

Cilj projekta More spaja-eko mreža jest povezati sve ljude koji se bave podvodnim aktivnostima, odnosno ronjenjem.

Projekt se sastoji od 6 ekoloških akcija

“Gdje smo već dvije odradili, ovo je treća. Još nam ostaju eko akcije u Dobrinju, Opatiji i gradu Bakru.”, dodaje Prpić.

Sudionicima se obratio gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina koji je svima poželio uspješnu akciju.

“More je jedan veliki dar naše Hrvatske i to trebamo čuvati. Ja sam i sam ronioc i puno toga smo našli u akcijama čišćenja. To treba održavati svake godine jer to je jedan naš biser od koga praktički mi i živimo.”, rekao je Damir Rukavina, gradonačelnik Crikvenice.

Današnjoj akciji odazvali su se mnogi, ističući važnost čišćenja podmorja od otpada.

“Vrlo često sudjelujem sa svojim prijateljima u tim eko akcijama, pogotovo ovdje na Kvarneru.”, kaže Morana Mužinić iz RŠ ScubaGene Jadranovo.

“Mi smo inače, ja i supruga s Drenove, dolazimo s ekipom Scuba gene. Malo ćemo čistiti podmorje kad već volimo roniti. Družimo se svi skupa i tako eto, odazovemo se rado svakoj eko akciji.”, dodaje Damir Džido iz RŠ ScubaGene Jadranovo.

Danas se u morima cijelog svijeta nalazi više od šezdeset milijuna tona otpada, a od toga otprilike više od devedeset posto nalazi se na morskom dnu. Otpad u moru trenutno je jedan od najvećih globalnih problema jer, osim kroz ekološki negativni utjecaj, predstavlja golem rizik za zdravlje ljudi općenito, s ogromnim ekonomskim posljedicama.

Neodgovornih pojedinaca uvijek će biti stoga su akcije poput današnje itekako potrebne, donosi Kanal Ri.

Exit mobile version