DANAŠNJA KONFERENCIJA

Akcija mladih i Unija Kvarnera „Stavljamo TOČKU NA RI na proračun Grada Rijeke!“

Akcija mladih i Unija Kvarnera spremni su staviti „Točku na RI“ na proračun Grada Rijeka za 2022. godinu ali pod jasnim i javno postavljenim uvjetima koje ovim putem želimo predstaviti javnosti. Uključivanje ključnih elemenata našeg predizbornog programa „Točka na RI“ osnovni je preduvjet za našu podršku proračunu novog gradonačelnika.

Od projekata Akcije mladih i Unije Kvarnera u proračun Grada Rijeke za 2022. godinu ugrađene su već subvencije u iznosu 300.000,00 kn za obrte za čuvanje djece tzv. dadilje čime će se osigurati jednaki uvjeti za svu djecu obuhvaćenu predškolskim obrazovanjem u Gradu Rijeci te dodatni kapaciteti, te 1 milijun kuna za uređenje OPG tržnice na Brajdi. Koncept tržnice na Brajdi želimo razvijati zajedno u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i zamišljena je kao zajednički plavo-zeleni projekt na kojem će se prodavati proizvodi OPG-ova iz cijele županije i organizirati razna enogastro događanja.

U proračunu se isto tako nalaze neki od ključnih dijelova našeg programa a to su povećanje sredstava za čišćenje i održavanje grada u iznosu 8 milijuna kuna, povećanje sredstava za rodilje-novorođenčad u iznosu 1,6 milijuna kuna, 6 milijuna kuna više za mjesne odbore Grada Rijeke te smanjenje prireza.

Uz navedeno na proračun Grada Rijeke za 2022. i projekcije za 2023. i 2024. predali smo ukupno 8 amandmana teških malo više od 4 milijuna kuna.

1. 700.000,00 kn povećanje sredstava za uređenje zapadne obalne šetnice na području Preluk-Costabella. Kapitalnim projektom Grada Rijeke Obalna šetnica s plažama – zapad obnovit će se i izgraditi obalna šetnica na cijelom potezu od Preluka do Brodogradilišta 3. maj. Uz to, naši predstavnici u županijskoj skupštini zalagat će se da se županija aktivno uključi u ovaj iznimno bitan kapitalni projekt za naše građane.

2. 200.000,00 kn bespovratnih sredstava subjektima za organizaciju sajmova i konferencija poput Sajma nautike, Weekend Media Festival i sl.

3. 500.000,00 kn za razvoj poduzetništva u turizmu za ulaganje u objekte za smještaj kako bi isti udovoljavali uvjetima i potrebama modernog turista. Korisnici mjere bili bi subjekti malog gospodarstva,  obrti, ostali pravni subjekti koji djeluju u turizmu na području Grada Rijeke.

4. 1 milijuna kuna za projekt ONE STOP SHOP koji bi funkcionirao poput Plavog ureda u Zagrebu i to u prostorijama RI-HUBA.  Projekt ONE STOP SHOP za poduzetnike imao bi važnu ulogu u razvoju poduzetništva na području grada Rijeke, ali i bi bio i prvi kontakt potencijalnim investitorima. Bavio bi se informiranjem građana o mogućnostima tržišta rada i slobodnog vremena. U suradnji za StartUP-om bavio bi se i upoznavanjem građana i budućih poduzetnika s izradom poslovnih planova, održavanjem edukacija neophodnih za uspješniju realizaciju poduzetničkih ideja, kako bi se razvio poduzetnički duh i samoinicijativa. Pomoć u organiziranju poslovnih sastanaka, te pomoć u izradi novih  mjera za poticanje gospodarstva i pomoći poduzetnicima. Provesti programe s ciljem zapošljavanja mladih, također pomoću već osiguranih sredstava iz EU fondova. Izraditi informativni portal za nezaposlene kao i informacije o dostupnim oblicima edukacije, uključujući i informacije vezane za samozapošljavanje. Poticanje umrežavanja mladih poduzetnika. Savjetovanje poduzetnika  papirologijom  prilikom investicija na području grada Rijeke. Cilj je i pružiti potrebnu podršku malim i srednjim tvrtkama pri povlačenju sredstava iz Europske unije. Provođenje organizirane edukacija nezaposlenih osoba starijih od 50 godina s ciljem jačanja njihovih kompetencija na tržištu rada. Osigurati bržu prekvalifikaciju nezaposlenih osoba za deficitarna zanimanja, također razvijati i promicati društveno i socijalno poduzetništvo.

VIDEO DANA:

5. 500.000,00 kn povećanja sredstava za Programe potpore poduzetništvu. Broj prijava poduzetnika pokazuje da je potreba za ovim vidom subvencija i 6 puta veća od osiguranog iznosa. Ovim bi se pomoglo poduzetnicima u jačanju, ali i širenju, svojih subjekata u ova krizna vremena.

6. 1 milijuna kuna za uređenje prostorija PORINA – Riječke razvojne agencije. Ovim Amandmanom želi ste postići hitna sanacija zgrade na adresi Milutina Barača 66 koja se koristi kao Inkubator za uslužne djelatnosti Razvojne agencije Porin. Tu se prije svega misli na sanitarne čvorove, zajedničke prostore i dotrajalu stolariju. Uz to sama zgrada je i spomenik kulture. S obzirom na to da Inkubator radi u punom kapacitetu hitna sanacija je nužnost, a ne potreba. Ako Grad misli biti Grad Poduzetništva ovakve stvari si ne smijemo dopustiti.

6. 20.000,00 kn za projekt izrade Kućica za ulične tzv. slobodno živuće mačke. Poučeni uspješnim projektima u gradovima Krku i Labinu, te gradovima izvan Republike Hrvatske krenulo bi se u projekt izrade Kućica za ulične tzv. slobodno živuće mačke. Uz humanost samog projekta riješio bi se i problem stradavanja mačaka koje kao jedini zaklon za zime i kiše traže pod automobilima, a često i u samim haubama automobila građana.

7. 100.000,00 kn Pomoć u vidu poklon bona od 300,00 kn za dugotrajno nezaposlene osobe. Pomoć za prehranu dugotrajno nezaposlenih (prema mjerila HZZ-a) obuhvaća oko 300-tinjak osoba s područja grada Rijeke koji uz to i  ispunjavaju uvjet prihoda. Navedena aktivnost obuhvaća podjelu oko 300 poklon bonova u iznosu od 300,00 kuna povodom božićno novogodišnjih blagdana za dugotrajno nezaposlene osobe.

Političke uvjete naše podrške proračunu isto tako jasno smo komunicirali izvršnoj vlasti a to su:

1.Uvođenje RENT TO OWN sustava u program Riječke poticajne stanogradnje kojim će se omogućiti mladim obiteljima opcija dugoročnoj najma životnog prostora s opcijom otkupa

2. Preseljenje Autotroleja s područja Školjića i uređenje Školjića, Delte i prostora uz Rječinu.

3. Uređenje lansirne rampe Torpedo u suradnji s Lučkom upravom Rijeka i Ministarstvom kulture

4. Priprema za otkup i uređenje zgrade Teatro Fenice te privođenje tog zaštićenog objekta jedinstvene kulturne baštine javnoj svrsi

5. Revizija projekta uređenja autobusnog kolodvora na Žabici

6. Prodaja 5% dionica HNK Rijeke koje su vlasništvu Grada Rijeke građanima te ulaganje tih sredstava koje bi trebale iznositi malo više od 4 milijuna kuna u uređenje postojećih igrališta za djecu na području grada.

Ako je Marko Filipović spreman podržati naše proračunske i programske prijedloge mi smo spremni staviti Točku na RI proračuna Grada Rijeka za 2022.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari