AKCIJA MLADIH: Pod okriljem noći željeli su još jednom zadužiti građane Rijeke!

“Kad SDP paralizira rad Sabora onda je to legitimno. Kada se to isto dešava u Rijeci onda kreće hajka. Kolege su naprosto licemjerne”, ističe Tihomir Čordašev

Gradski vijećnici Akcije mladih Grada Rijeke Tihomir Čordašev i Andrej Briščik održali su danas Rijeci konferenciju za medije na kojoj su se osvrnuli na “dvodjelnu” 11. sjednicu Gradskog vijeća Grada Rijeke s koje je gradonačelnik Vojko Obersnel u subotu povukao preostale točke dnevnog reda (od 8. do 22.) zbog nedolaska vijećnika oporbe na sjednicu (OVDJE).

S konferencije za medijevijećnici Akcije mladih Čordašev i Briščik odaslali su priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Vijećnici iz redova SDP-ove koalicije često su ponavljali tu riječ ovih dana, a gradonačelnik je izrazio žaljenje što su ravnatelji ustanova, gradski službenici, novinari i ostali morali u subotu u 19h navečer doći na propali pokušaj nastavka sjednice, zbog neozbiljnosti.

A tko je sazvao sjednicu u subotu u 7 navečer? Jesam li ju ja sazvao ili ju je sazvao predsjednik Gradskog vijeća izabran glasovima SDP-a, HNS-a i Liste za Rijeku?

Unatoč tome, Andrej Poropat je izjavio da sebe ne smatra odgovornim za to.

On se ne smatra odgovornim za planiranje sjednice s početkom u subotu u 7 sati navečer iako je na dnevnom redu ostalo još 14 točaka za raspravu, a samo za prvih 7 točaka je trebalo 9 sati? A da ne spominjemo da su među preostalih 14 točaka bili HNK i Energo, teme koje nikad nisu prošle bez nekoliko sati rasprave.

To je jedno vrlo neodgovorno i neozbiljno ponašanje Andreja Poropata koji je nakon samo dvije sjednice pokazao koliko je nedorastao funkciji predsjednika Gradskog vijeća. On je jedini i isključivi krivac što je Gradsko vijeće pretvorio u cirkus u subotu u 19h.

Kako to da se odluka o raspisivanju izbora za VMO pojavila u zadnji čas i to po dopuni? Pa već 4 godine se zna kada se ti izbori trebaju raspisat, ali iz nekog razloga to nije bilo dovoljno vremena da se pripremi tehnička odluka nego je došla naknadno, kako bi se zajedno s njom u dopunu proguralo i zaduživanje Energa. Pod okriljem noći željeli su još jednom zadužiti građane grada!

Podvaljivanje Energa pod dopunu dnevnog reda zajedno s raspisivanjem izbora za VMO je bila samo jedna od posebno prljavih taktika koje su se nastavile i preko vikenda. Isključivanje live streama kako se ne bi moglo vidjeti što se događa u vijećnici, zabranjivanje vijećnicima da prate rad s galerije kad već ne mogu preko live streama koji je isključen točno u 19.00, sve je to dio “smirivanja strasti” koju je Poropat donio sa sobom.

A kakva je to ozbiljnost investicijskog projekta za koji isto u zadnji čas dolazi prijedlog suglasnosti za zaduživanje? Traže 9 milijuna kuna jamstva, a nisu u stanju pripremiti odluku 10 dana prije sjednice? Kakva je to ozbiljnost investicijskog projekta, za koji vijećnici nisu dobili niti studiju opravdanosti i isplativosti na stol?

I sve to je učinjeno samo da bi se te točke gurnule na kraj dnevnog reda, što kasnije u noć, kad građani i mediji prestanu pratiti i kad se sve to moglo progurati ispod stola. Zato je i nastavak sazvan, vrlo svjesno i planirano, u 19h u subotu, daleko od očiju javnosti.

Legitimna parlamentarna taktika

Kad SDP paralizira rad Sabora onda je to legitimno. Kada se to isto dešava u Rijeci onda kreće hajka. Kolege su naprosto licemjerne.

SDP želi još jedno zaduženje. Mi smo protiv. Ako je to interes većine građana grada Rijeke onda će se u Gradskom vijeću pronaći većina za to. Ne može manjina donositi odluke u ime većine.

Može Filipović na presicama pričati s kim se dogovorio, ali to mora dokazati u Vijeću. Ako ima većinu ima i kvorum, problem riješen, a ako ima imaginarne partnere onda je to problem njegove koalicije koja očito ne zna s kime tikve sadi.

Za skoro 200 milijuna kredita za EPK kao i za mjesto predsjednika vijeća se našla većina uz pomoć Liste za Rijeku. Njihovi birači su bili za još jedno kreditno opterećenje i većina je to izglasala. Ne vidim problem u tome. Filipović je u medijima izjavio tko im čini većinu. Jeste li primijetili tu većinu u subotu u 7 navečer? Mi nismo i ne samo zato što je video prijenos bio onemogućen.

Zar nije neozbiljno prozivati nekoga za kvorum, a ti koji imaš većinu nisi u stanju osigurati isti.”, stoji u priopćenju koje potpisuje Tihomir Čordašev iz Akcije mladih.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views