U SRIJEDU

„Akcija za 5!“ ove godine posvećena prostorima za mlade

U srijedu, 16. studenog 2022. godine, od 09 do 19.00 sati, u Dječjoj kući i Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održat će se sedamnaesta po redu „Akcija za 5!“ tijekom koje će učenice i učenici riječkih srednjih škola osmišljavati projektne prijedloge na temu prostora za mlade. Predstavljanje projektnih prijedloga i glasovanje održat će se u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke od 16 sati.

Temu „Akcije za 5!“ – prostori za mlade najavila je Maja Tatalović, savjetnica u Uredu Grada Rijeke za suradnju s civilnim društvom i projektima financiranim iz EU, s obzirom na to da su zbog bolesti izostale najavljene predstavnice Udruge „Delta“

Tema ovogodišnje „Akcije za 5!“ su „Prostori za mlade”. Riječ je o temi koja je proizašla u procesu kreiranja novog Programa za mlade Grada Rijeke 2023.-2030. Prostori za mlade su fizički ili virtualni prostori u kojima mladi mogu provoditi svoje slobodno vrijeme, obrazovati se o različitim temama, samostalno organizirati aktivnosti i kreirati sadržaje. Takvi prostori bi trebali biti pristupačni različitim skupinama mladih, inkluzivni, sigurni, moderni i povezani s drugim sadržajima u lokalnoj zajednici koji potiču osobni razvoj mladih. Tema prostora i sudjelovanja za sve u skladu je s Europskim ciljevima za mlade, u godini koja je proglašena i Europskom godinom mladih.

Kako je naglasila Tatalović, Grad Rijeka već sedamnaestu godinu, u suradnji s Udrugom „Delta” iz Rijeke, provodi „Akciju za 5!”, čiji je cilj pružiti mogućnosti mladim ljudima između 14 i 19 godina da razviju sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini. U proteklih 17 godina u „Akciji za 5!” sudjelovalo je više od 1.000 mladih, a samo u Gradu Rijeci do sada je sredstvima iz proračuna Grada Rijeke uspješno realizirano 16 pobjedničkih projekta učenika i učenica. Ove godine u „Akciji za 5!” sudjeluje četrdesetak učenika i učenica iz 12 riječkih srednjih škola te 5 volonterki i volontera Udruge „Delta” koji će koordinirati rad grupa učenika i pomagati im da uspješno napišu svoje projektne prijedloge. Rad učeničkih grupa prati i jedna novinarska grupa koju će tijekom dana mentorirati Mirela Džafić, pedagoginja i novinarka Laganini FM radija.

„Akcija za 5!” ove godine na dvije lokacije

Ove godine „Akcija za 5!” provodit će se na dvije lokacije. Jutarnji dio programa kada učenici i učenice, uz podršku svojih koordinatora i koordinatorica pišu svoje projektne prijedloge, održat će se Dječjoj kući, dok će se završni dio predstavljanja projektnih prijedloga i glasovanja o najboljem održati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke. Završna rasprava započinje u 16.00 sati i otvorena je za javnost. Projektni prijedlog s najvećim brojem glasova učenika i učenica bit će financiran sredstvima iz gradskog proračuna, a učenici i učenice će ga uz mentorstvo Udruge „Delta” i realizirati do kraja ove godine.

„Akcija za 5!” provodi se uz financijsku podršku Grada Rijeke u ukupnom iznosu od 25.000,00 kuna. Savjetnica za suradnju s civilnim društvom i projektima financiranim iz EU Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari