ZVONO NA UZBUNU

Video | ALARM! Čak 70% tinejdžera redovno kocka, pola ih se opija a mala djeca su ovisna o ekranima. U Rijeci se kuje plan protiv toga!

U Rijeci je predstavljen je projekt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije „Višekomponentni program prevencije ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama u Primorsko-goranskoj županiji“ vrijedan gotovo 160.000,00 eura. Više u video prilogu!

Projekt „Višekomponentni program prevencije ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama u Primorsko-goranskoj županiji“ program je jačanja socio-emocionalnih kompetencija i otpornosti djece predškolske dobi te jačanja roditeljskih kompetencija kojima podupiru socio-emocionalni razvoj djece u toj dobi.

Nositelj projekta je Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, a partneri na projektu su Udruga HEPATOS, Klub liječenih alkoholičara Novi Život, Dječji vrtić Rijeka i Dječji vrtić Snjeguljica.

Cilj je poučiti djecu vještinama potrebnim da prođu ,,životne testove“

Program će se tijekom 2023. godine provoditi sukladno kurikulumu „Na valovima“, a cilj je poučiti djecu vještinama potrebnim da prođu ,,životne testove“ i svladaju zapreke na putu odrastanja, odnosno da razviju sposobnosti da se suoče s nedaćama i nastave razvijati unatoč njima. Kurikulum je razvijen na europskim sveučilištima, a na njegovoj pripremi sudjelovao je i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Kako je objasnio ravnatelj NZZJ-a Željko Linšak riječ je o programu vrijednom nešto manje od 160.000 eura na godišnjoj razini, a projekt će biti financiran od strane Ministarstva zdravstva.

Više o samoj provedbi rekao je voditelj projekta i voditelj Odsjeka za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja NZZJ PGŽ Darko Roviš.

Istaknuo je kako se program naslanja na novu Nacionalnu strategiju koja po prvi puta na jednom mjestu objedinjuje ovisnosti.

Alarmantni podaci

„Trenutno dostupni podaci govore nam kako 70% naših srednjoškolaca redovno kocka od čega njih 10 do 20% pokazuje visokorizičan obrazac ponašanja koji može voditi u ovisnost. 45% 16-godišnjaka se redovno mjesečno opija u izlascima, a ovisnost o ekranima kreće već u najranijoj dobi pa nam tako podaci pokazuju kako djeca stara između dvije i tri godine pred ekranom dnevno provedu dva sata, a s godinama se to samo povećava pa dolazimo do 4, 6 i više sati dnevno koliko prosječni osnovnoškolac provede pred ekranom.

Svi ti podaci povezani su s problemima mentalnog zdravlja i to je ono na što ćemo provedbom ovog projekta nastojati utjecati“, rekao je Roviš i objasnio kako će u provedbi projekta ove godine sudjelovati 300-ak učenika i djeca iz 15-odgojno obrazovnih skupina dječjih vrtića.

Brojne aktivnosti

„Brojne su aktivnosti koje planiramo poput kazališne predstave za starije osnovnoškolce i srednjoškolce, zapošljavanje novih psihologa u Savjetovalištu za mlade, priprema mobilne aplikacije koja će se baviti unaprjeđenjem mentalnog zdravlja, pojačani rad s ovisnicima putem Centra na izvanbolničko liječenje ovisnosti na Kalvariji, pojačani rad s grupama za potporu osobama s problemima kockanja, kao i suradnja a Klubom liječenih alkoholičara“, rekao je Roviš i naglasio kako će se posebna pažnja staviti i na programe koji će se provoditi u vrtićima.

„Glavni je cilj osnažiti djecu već od najranije dobi da se što uspješnije nose s nedaćama, kako da se suoče s porazom i neuspjehom na jedan zdrav način i nastave dalje. To ćemo raditi kroz jačanje komunikacijskih vještina, učenjem empatije, učenjem izgradnje zdravih odnosa i raznih vještina rješavanja problema, a radit ćemo i na izgradnji njihovog samopouzdanja i samopoštovanja“, rekao je Roviš.

O načinima na kojima će i sami sudjelovati u projektu više su rekli i predsjednica Udruge Hepatos Aleksandra Marković, koordinator Kluba liječenih alkoholičara „Novi Život“ psihijatar Igor Lesica, ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin i ravnateljica Dječjeg vrtića Snjeguljica Barbara Drezga.

Krpan: Dodatna vrijednost projekta je i rad s roditeljima

Predstavljanju programa prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan koja je istaknula zadovoljstvo što dva riječka dječja vrtića sudjeluju u projektu.

„Odgojno-edukativni programi koji se svakodnevno provode u našim vrtićima veliku pažnju već i sada polažu na emocionalnu stabilnost djece jer izuzetno je važno da odrastaju u sigurnom okruženju. Ipak, ono što bih istaknula kao dodatnu vrijednost ovog projekta, je i rad s roditeljima jer i njima je važno pružiti podršku i potporu i poboljšati njihovo znanje i kompetencije. Djeca često, možda i više nego što smo mi toga svjesni vide i osjećaju stvari oko sebe, što se događa u vrtiću, u obitelji i treba ih osnažiti i naučiti kako reagirati u određenima situacijama“, rekla je zamjenica Krpan i zahvalila svim partnerima na projektu.

Tijekom 2023. godine planira se održavanje edukacije (dvodnevni trening u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i Gradom Rijekom) za 30 odgajatelja iz 15 odgojnih skupina riječkih vrtića i određeni broj stručnih suradnika koji će provoditi program s djecom u svojim odgojnim skupinama.

Također, planiraju se i dvije radionice za roditelje o rizicima prerane i prekomjerne upotrebe digitalnih tehnologija. Teme koje će se obraditi su obiteljska komunikacija, roditeljski nadzor, kako biti dobar uzor, vrijeme na ekranu i dr. Radionice za roditelje provodit će stručnjaci mentalnog zdravlja iz NZJZ PGŽ i stručni suradnici vrtića.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari