KONFERENCIJA ZA STRUČNJAKE

Alarmantni podaci! U tinejžerskoj dobi se bilježi 100%tni porast depresivne i anksiozne djece

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL/ Ilustracija

NZZJZ PGŽ najavio međunarodnu konferenciju „Kriza mentalnog zdravlja – Djeca i mladi 2030.?“

U prostorima Dječjeg vrtića Srdoči održana je konferencija za medije povodom predstojeće dvodnevne međunarodne konferencije „Kriza mentalnog zdravlja – Djeca i mladi 2030.?“, koja će se 9. i 10. listopada održati u Opatiji pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije dodijeljena su sredstva Ministarstva zdravstva za provedbu „Programa prevencije ovisnosti o alkoholu, kocki i novim tehnologijama“, u sklopu kojeg se, osim međunarodne konferencije, planira i osnaživanje kapaciteta dječjih vrtića i odgajatelja za provedbu kurikula jačanja otpornosti djece pod nazivom „RESCUR: Na valovima“.

Voditelj Odsjeka za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja NZZJZ PGŽ i voditelj programa izv. prof. dr. sc. Darko Roviš naglasio je da su „stručnjaci i prije pandemije bolesti COVID-19 upozoravali na rastući problem mentalnog zdravlja djece i mladih, a po završetku pandemije bilježimo pravu epidemiju mentalnih bolesti i poteškoća među mlađom populacijom. Podaci su zaista alarmantni, danas bilježimo 100%tni porast depresivne i anksiozne djece u tinejđerskoj dobi, 300%tni porast hospitalizacija i pokušaja suicida te između 30% i 100% porasta dolazaka u naše Savjetovalište za mlade pa slobodno možemo govoriti o pravoj krizi mentalnog zdravlja u ovoj specifičnoj populaciji. Upravo je to tema kojom ćemo se aktivno baviti na konferenciji u Opatiji“.

Dvodnevna konferencija okupit će više od 500 stručnjaka i donositelja odluka iz područja obrazovanja, predškolskog odgoja, zdravstva i dr., s ciljem utvrđivanja trenutne situacije mentalnog stanja djece i mladih, utvrđivanja uzroka ovakvom stanju, iznalaženju novih rješenja i politika te utvrđivanju postojećeg stanja kadrovskih kapaciteta potrebnih za rješavanje ovog gorućeg javnozdravstvenog izazova.

Tema prvog dana konferencije je mentalno zdravlje, a drugi dan tematski je orijentiran na problem nasilja među djecom i mladima. Također, na konferenciji će se najaviti i novi programi, između ostaloga i „RESCUR: Na valovima“, kojeg pokreće Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, a za sada će se provoditi u Dječjem vrtiću Rijeka i Dječjem vrtiću Snjeguljica.

Cilj programa je poučiti djecu vještinama potrebnim da prođu “životne testove“ i svladaju zapreke na putu odrastanja. Kurikulum je razvijen na europskim sveučilištima, a fokusira se na razvoj komunikacijskih vještina (učinkovita komunikacija i asertivnost), uspostavljanje i održavanje zdravih odnosa, razvijanje pozitivnog mišljenja, razvoj samoodređenja, izgradnju osobne snage i pretvaranje izazova u prilike.

U listopadu kreće edukacija 30 odgajatelja koji će s djecom raditi na provedbi u svojim odgojnim skupinama te uključivanje 300 djece i 300 roditelja u program. Uz to s roditeljima će se dodatno raditi na vještinama upravljanja rizicima vezanim uz ranu upotrebu digitalnih tehnologija.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin naglasila je da je program od iznimne važnosti te da je vrlo važno uključiti odgojitelje i stručne suradnike kako bi znali na koji način kod djeteta razviti kompetencije koje su potrebne od najranije dobi za suočavanje sa životnim izazovima.

Naglašena je važnost provedbe programa te istaknuto kako će njegova realizacija zasigurno pomoći roditeljima i djeci u sve izazovnijim društvenim okolnostima dječjeg odrastanja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari