PRESS KONFERENCIJA

Ana Blečić Jelenović ”Predlažem financijsku potporu obiteljima za medicinski potpomognutu oplodnju”

Predložit ću  da se osiguraju novčana sredstva u idućem proračunu Grada Rijeke, kako bi bračni ili izvanbračni drugovi u tekućoj godini ostvarili pravo na sufinanciranje troškova dva pokušaja medicinski potpomognute oplodnje. Predloženom mjerom sufinancirati će se troškovi medicinski pomognute oplodnje koja se provode u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi na području grada Rijeke u iznosu od 60 posto ukupnih troškova, a najviše do 10.000 kuna, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke Ana Blečić Jelenović (Lista za Rijeku) govoreći o doprinosu razvoju demografske politike u Gradu Rijeci kroz financijsku potporu obiteljima za medicinski potpomognutu oplodnju (MPO).

U iznosu od 50 posto ukupnih troškova, a najviše do 8.000,00 kuna, sufinancirati će se i troškovi medicinski potpomognute oplodnje koja je provedena u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi izvan Rijeke, na području Republike Hrvatske, ali i u inozemstvu, za zdravstvenu uslugu koja se ne nudi u Hrvatskoj.

Prema njenim riječima, ideja je da se pored postojećih mjera i aktivnosti koje sada provodi Grad, u budućnosti uvrsti i ova mjeru koja će zasigurno stvoriti pozitivan demografski trend, obogatiti i podržati pronatalitetnu politiku i posljedično utjecati i na okolnost da mladi ljudi ne odlaze iz našeg grada. “Ovu mjeru je potrebno provoditi uz svesrdnu pomoć ustanova koje se bave ovom problematikom ne samo na području grada Rijeke nego i Hrvatske i šire, te bi se dogovorilo i detaljno razradilo sve okolnosti slučaja, kako bi svi u tom lancu pomogli ostvariti parovima njihov veliki san i htijenje.

Pravo na sufinanciranje troškova u okviru ove mjere imali bi punoljetni i poslovno sposobni bračni i izvanbračni partneri, državljani Republike Hrvatske s neprekidno prijavljenim prebivalištem u Gradu Rijeci najmanje godinu dana prije podnošenja takva zahtjeva,  u slučaju kada bračni ili izvanbračni drugovi ne koriste pravo na MPO na teret HZZO-a”, rekla je Blečić Jelenović.

Ona je još jednom ukazala na činjenicu da se broj stanovnika na području Rijeke iz godine u godinu smanjuje, između ostalog i zbog masovnog iseljavanja mladih, a s druge strane zabrinjavajući je podatak sve većeg broja neplodnih parova.

“Kada je riječ o liječenju neplodnosti, liječi se manji postotak građana, a postoje različite metode liječenja između kojih i Medicinski potpomognuta oplodnja (MPO). Razlozi za neplodnost su brojni, a uvjetovani su i egzogenim faktorima, od hrane do pića, stresa i puno ostalih faktora.

Znam o kakvoj se borbi ovdje radi i iz osobnog iskustva i smatram da je ova mjera nasušna potreba i u našem Gradu. U Hrvatskoj primjer dobre prakse postoji u Osijek gdje je sličnu inicijativu realizirala Žana Gamoš, osječka dogradonačelnica”, istaknula je Blečić Jelenović, podsjećajući da , sukladno zakonu, na teret HZZO-a  pravo na postupak medicinski potpomognute oplodnje u pravilu imaju pravo žene do navršene 42. godine života i to je moguće ostvariti pravo na četiri pokušaja intrauterine inseminacije (IUI) te na šest pokušaja izvantjelesne oplodnje (IVF) uz obavezu da dva pokušaja budu u prirodnom ciklusu.

“Izvan toga okvira troškovi medicinski pomognute oplodnje su poprilično visoki, neovisno da li se postupak provodio u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Odlaskom izvan zemlje trošak se povisuje i za putovanje i smještaj, jasno. Govorimo o iznosima od otprilike 30.000,00 kn. Obzirom na osobno iskustvo, taj je proces težak za oba partnera i opterećuje ih i psihički i fizički, a u nekim slučajevima i financijski. Posve je stoga logično kada proživite tu priču, ali i priče nemalog broja parova koje sam usput upoznala, da ova mjera dodatnih pokušaja oplodnje može pomoći da se ostvare u tako važnoj i vrijednoj ulozi, ulozi roditelja, jedna mala kap koja im daje podršku i jasno i glasno kaže – niste sami!

Svima koji se trenutno nalaze u toj borbi i koji u nju tek kreću, jasno poručujemo na ovaj način, da smo tu, spremni pomoći”, zaključila je Ana Blečić Jelenović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari