OBILAZAK RIJEČKIH PLAŽA

Video | ANKETA Kakve je kakvoće more na Kvarneru? Pogledajte što kažu turisti u Rijeci!

Uzorci uzeti na Kvarneru pokazuju da je more izvrsne kakvoće: Ekipa RTL-a provjerila je što kažu kupači

Sunce se vratilo, a pod njim je i slika jasnija, pogotovo ona morska. Uzorci su uzeti na 270 točaka, a na njih 260 more je izvrsne kakvoće

Kakvoća mora ocjenjuje se kao izvrsna, dobra, zadovoljavajuća ili nezadovoljavajuća. Iako je na gotovo cijelom Kvarneru izvrsna, ekipa RTL-a je obišla dvije plaže na kojima je more dobilo ocjenu niže. Prva je na Kantridi.

“Sve je lijepo ovdje. Nemam što da kažem. Ja živim u Italiji već skoro 50 godina. Rođena sam tu. U Rijeci. Jako je lijepo, nemam uopće nikakvu primjedbu”, kazala je Graciela Gulia iz Italija.

“Da, plaža je… nekako smo se čudili, jer je čista. Prije nekoliko godina unazad, to nije bilo baš čisto. Sad je uredna i čista. A more je divno”, kazao je Vanni Avancini iz Italije.

I jest divno, jer to što nije izvrsno nego dobro, ustvari je prolazno stanje.

“Kod jačih nekih oborina i veće količine kiše dolazi do ispiranja terena, isto tako, aktivacije priobalnih izvora koje ustvari onda pronose to onečišćenje iz podzemlja u tu obalnu zonu i dolazi do kratkotrajnog pogoršanja kakvoće mora”, kazala je Darija Vukić Lušić, koordinatorica laboratorija za mikrobiologiju voda.

A to se dogodilo i na jednoj od najljepših riječkih plaža – Sablićevo na Pećinama. Turisti nemaju zamjerki.

“Mislim da je predivno. Prilično je čisto. Nisam vidio nikakvu plastiku. Jako je čisto. More je lijepo, prekrasne je boje. Malo je hladno, ali može se ući”, kazao je Marius Schuell iz Njemačke.

Neobično je što su u ovom ciklusu najlošije ocijenjena određena područja u Mošćeničkoj Dragi, na Rabu, u Crikvenici – gdje je more zadovoljavajuće, a uvijek je bilo izvrsno.

No neće biti potrebno odjuriti pod tuš nakon kupanja. I tamo je ono dozvoljeno. Vrijeme se smirilo pa bi drugi ciklus uzorkovanja trebao donijeti bolje vijesti i za ta područja, izvještava Ida Balen za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari