DONOSIMO PROGRAM

Antonja na Zvonećoj; Donosimo program

Od kada i zašto se početak pusta odnosno maškaranog vremena obilježava na Zvonećoj? Selo Zvoneća ima crkvu posvećenu Svetome Antonu, Sveti Anton Pustinjak slavi se 17.siječnja (Antonja), dok se Sveti Anton Padovanski slavi 13.lipnja (Antonjica). Do prije Drugog svjetskog rata Antonja se nije povezivala s početkom pusta već je bila samo crkveni blagdan.

Znalo se je da je nakon Tri kralja vrijeme od maškara, odnosno „nemotarij“ ali službenog početka nije bilo. Na samu Antonju na Zvoneću je dolazila sva rodbina kako bi zajednički proslavili blagdan. Nakon mise počelo je druženje uz ples i pjesmu te su „mladići“ uzeli rogove i počeli „tuliti“. Tako je nastao Antonjski rog koji je počeo označavati početak pusta ne samo na Zvonećoj već i u cijeloj okolici.

Fešta „po starinski“ održava se po konobama na Zvonećoj i Sušnjima uz autohtonu sortu vina Jarbola i zvukove harmonike dok se glavni dio fešte održava u grijanom šatoru uz legendarne Gustafe. U šatoru će uz bogatu ponudu pića za posjetitelje biti pripremljena i prava pusna hrana.

Program:

17:00h – Sveta misa u Crkvi Svetog Antona
18:00h – otvorenje izložbe slika „Zvonejskega komuna“ – „Zvoneća – pogljed tića“ (u školi)
18:30h – podizanje pusta uz promenadu Orkestra Nike Polesa (od šatora do centra)
18:45h – službeno obilježavanje početka pusnog vremena
19:00 h – ples u grijanom šatoru do dugo u noć uz Gustafe, Orkestar Nike Polesa, Jože Vešmašinov in prijatelji

Organizator manifestacije je Udruga Domaća užanca i Udruga Zvonejski zvončari uz pokroviteljstvo Općine Matulji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari