NIJE NORMALNO PONAŠANJE

APEL GRAĐANIMA Institut Plavi svijet i JU Priroda: Ne približavajte se dupinu u riječkom akvatoriju

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Županijska Javna ustanova Priroda i Institut Plavi svijet apeliraju na građane da se ne približavaju i ne uznemiravaju dupina koji je primijećen u riječkom akvatoriju, već da s udaljenosti uživaju u njegovoj ljepoti.

Radi se o strogo zaštićenoj životinjskoj vrsti čije je uznemiravanje zabranjeno temeljem Zakona o zaštiti prirode, a u slučaju primijećenog uznemiravanja potrebno je obavijestiti žurne službe putem broja 112.

Tijekom jučerašnjeg dana je potvrđeno da je riječ o tzv. običnom dupinu. Dupin nije ozlijeđen i u dobrom je fizičkom stanju, a budući da njegovo ponašanje nije uobičajeno, ono ukazuje na mogući problem, što nije neobično. Jedinke koje se odvoje od jata, a imaju neki problem s ponašanjem, traže društvo i zbog toga se približavaju ljudima. To nažalost često dovede do velikog problema zbog brojnih znatiželjnika koji žele prići dupinu, što uzrokuje uznemirenost životinje i moguću agresiju prema ljudima, poručuju iz Insituta čiji djelatnici će tijekom današnjeg dana ponovno izaći na teren kako bi procijenili situaciju i stanje životinje.

Dupini su morski sisavci, koji, iako otporni i prilagodljivi, sustavno nestaju iz mnogih dijelova svijeta. Stoga se posebna pažnja pridaje upravo očuvanju i praćenju ove vrste.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari