ATRAKTIVNI RI GASTRO DANI: U utorak prije predstave Gala balet degustacija kvarnerskih delicija!

Nakon „probijanja leda“ ovogodišnjeg Ri gastra sa šparogama, očekuje nas tjedan posvećen srdelama, a odmah ga slijedi i onaj posvećen trešnjama. 3-2-1 – dobar vam tek!

Dani gastronomije Srdela je IN i Tjedan trešanja predstavljeni su na terasi jednog od partnera manifestacije, Restorana hotela Continental, a o onome što nas čeka u sljedeća dva tjedna govorili su voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke Ines Boban-Štiglić, direktor hrane i pića Jadran hotela d.d. Rijeka Dalibor Maletić i koordinatorica projekta Ri gastro Tatjana Babić Tomić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Konferenciji je prisustvovao i ravnatelj Baleta HNK Ivana pl. Zajca Balazs Baranyai koji je najavio premijeru predstave Gala balet, najljepši ulomci klasičnog i suvremenog repertoara za 24. svibnja, kojoj će uvod biti degustacija kvarnerskih delicija ispred zgrade kazališta.

Srdela – miljenica ribara

Ri gastro krajem mjeseca svibnja pod svjetla reflektora postavlja u isto vrijeme skromnu i veličanstvenu srdelu. Zovu je miljenicom ribara, kraljicom mora, a živi je i plivajući dokaz da namirnice ne moraju biti skupe da bi bile zdrave. Srdela na menije ugostitelja Rijeke i okolice uskače od 24. do 31. svibnja, koji će nam u tjedan dana pokazati svu raskoš finih kreacija na temu ove male ali vrijedne ribe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za sam početak, 24. svibnja očekuje nas degustacija kvarnerskih delicija i Vrbničke Žlahtine Toljanić ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca, u suradnji s Gourmet pričom Opatijske rivijere i Rijeke. U prekrasnom ambijentu ispred zgrade riječkog kazališta, ove će se dvije gastronomske priče spojiti u jednu i svima prisutnima ponuditi cijeli niz finih, autohtonih, mirisnih zalogaja. Prodaja zalogaja će, kao i do sada, biti humanitarnog karaktera, a sav je prihod namijenjen Socijalnoj samoposluzi. Za zvučnu podlogu zadužen je duo Alba&Leo, a nakon degustiranja kvarnerskih delicija, HNK Ivana pl. Zajca zove na premijeru predstave Gala balet, najljepši ulomci klasičnog i suvremenog repertoara.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ri gastro – Srdela je IN nakon ovakvog finog uvoda seli u restorane i konobe, a čim završi njihova vladavina, na njihovo mjesto uskaču nove zvijezde – 31. svibnja kreće Tjedan trešanja i traje sve do 7. lipnja. Trešnja kao jedno od prvih voćki koje navještava ljeto, najukusnija je sredinom lipnja, upravo u vrijeme proslave sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke. Kao biljke, trešnje spadaju u porodicu ruža, a u skladu s tim u svojem će tjednu krasiti, izvana i iznutra, najrazličitije slatke kreacije.

Kuharske radionice i tečajevi

Srdela i trešnja zajednički nam donose i puno edukativnih programa – kuharske radionice već poznatih gastro-majstora iz Stancije Kovačići i Bistro slastičarne Cukerin te tečaj jednih novih, ali kuharski jakih partnera – riječke KuHarmonije.

Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka i ovog puta zabavlja najmlađe uz program „Psst… priča“ i prigodnu, posve riječku, slikovnicu autora Velida Đekića i Ivana Miškovića.

U Ri gastro – Srdela je IN / Tjednu trešanja sudjeluju:

Bistro A modo mio, Restoran Aerosteak, Bistro Conca d’Oro, Bistro La Rose, À la carte Restaurant Kamov, Konoba Blato, Konoba Feral, Konoba Nebuloza, Konoba Na kantunu, Restaurant Molo longo, Stancija Kovačići, Restoran hotela Continental, Bar Bar, Belgian Beer Café – Brasserie As, Restoran konoba Municipium, Restoran Botel Marina, Restoran Morčić, Konoba Tarsa, Bistro Placa 51, Bistro Mornar, Restoran Porto Grillo, Konoba Borik, Bistro slastičarna Cukerin, Ebba’s Cuisine, Gelateria Corso, Restoran Ronjgi, Gospoja PZ Toljanić.

▪ 7 namirnica – 7 dana – 7 Ri gastra ▪

U 2016. godini Ri gastro dani održavaju se u sedam termina i svaka od odabranih sezonskih namirnica zvijezda je u svojih tjedan dana – šparoge, srdele, trešnje, smokve, lignje, bakalar i čokolada. Ugostitelji grada Rijeke i okolice u tih će 7 prigoda u trajanju od 7 dana pokazati svu raskoš zadanih 7 namirnica, njihovu uporabnu vrijednost, maštovitost u pripremi, tradicionalne i posve nove recepte te cijelu paletu finih okusa koji potječu od samo jedne, male, ali beskonačno vrijedne sezonske namirnice.
Primarni cilj manifestacije Ri gastro bio je i ostao očuvanje tradicije prehrane naših starih i njeno vraćanje na jelovnike domaćinstava i restorana. Organizaciju potpisuju Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke, u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice te Turističke zajednice Općine Viškovo.

PROGRAM

24.5. Gourmet priča Opatijske rivijere i Rijeke – degustacija kvarnerskih delicija i Vrbničke Žlahtine Toljanić, ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca, od 18.30 do 21 sat (u slučaju kiše odgađa se na 27.5.)
Glazbeni program: Alba i Leo
Sav prihod od prodaje jela namijenjen je korisnicima Socijalne samoposluge (1 kupon/zalogaj – 10 kn)
Gala balet – premijera, najljepši ulomci klasičnog i suvremenog repertoara, HNK Ivana pl. Zajca, u 19.30 sati

28.5. Tečaj pripreme srdela, KuHarmonija, u 10 sati
Cijena 125,00 kn
Broj mjesta je ograničen, prijave na 091 581 9589

1.6. Gastro radionica, Stancija Kovačići, u 18 sati
Cijena 200,00 kn
Broj mjesta je ograničen, prijave do 31.5. na 091 592 7678

2.6. Psst… priča: Mala papalina, Gradska knjižnica Rijeka – Dječji odjel Stribor, u 10.30 sati
Riječka slikovnica autora Velida Đekića i Ivana Miškovića – ilustrirana priča za najmlađe čitatelje o maloj, veseloj, brbljivoj i radoznaloj ribici, papalini Lini.
Namijenjeno djeci od 4 do 7 godina
Sudjelovanje uz prethodnu najavu na 211 573 ili stribor@gkri.hr

6.6. Radionica izrade slastica za djecu, Bistro slastičarna Cukerin, u 18 sati
Cijena 20,00 kn po djetetu
Broj mjesta je ograničen, prijave na 051 444 950

Više informacija i menije ugostitelja možete pronaći na stranici rigastro.visitRijeka.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari