STARIJA POPULACIJA SE OGLUŠUJE NA MJERE

Autobusi već sada puni penzionera. Što će biti kada se poveća broj linija?

Foto: Mateo Levak /Riportal.hr

Čeka se uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite prema kojoj bi se pojačalo prometovanje javnog prijevoza

Prilikom vožnje autobusom moraju se poštivati mjere socijalnog distanciranja (udaljenost od minimalno 1 metra na otvorenom prostoru i minimalno 2 metra u zatvorenom prostoru) i korištenja zaštitnih sredstava (maske i rukavice). Mjera je jasna – autobusom se mogu služiti osobe kojima je prijevoz nužan kako bi stigli na posao.

No, mnogi građani, posebice starija populacija, se ne pridržavaju donesenih mjera. Trenutne izvanredne linije su često preopterećene, u autobusu se tijekom radnih dana može vidjeti prenapučenost starijom populacijom koja je najugroženija te se ne poštuju propisane mjere distanciranja.

Načelnik Županijskog stožere civilne zaštite, Marko Boras Mandić, na press konferenciji u ponedjeljak obznanio je kako su svjesni navedene problematike jer je više građana o tome obavijestilo policiju koja i dalje nije nadležna za regulaciju poštivanja mjera tijekom vožnje autobusom.

„Vrlo je jednostavno. Onaj tko pruža uslugu, on zna na koji je način mora pružati. Tu su i naravno službe, od komunalne do civilne zaštite. Policija je zadnja koja bi se tu trebala uključiti, ali naravno da hoće ako to bude potrebno“, kazao je Boras Mandić.

„Mislim da je to vrlo jednostavno regulirati. Kod ulaza u autobus mora se poštivati da mogu ulaziti samo oni koji imaju razlog ulaziti i da broj ljudi u autobusu bude takav da se ne ugrožava zdravlje drugih ljudi“, dodao je Boras Mandić.

Komunalno društvo Autotrolej je, po nalogu nacionalnog Stožera civilne zaštite, uspostavilo tri gradske i šest prigradskih izvanrednih linija javnog gradskog prijevoza.

Boras Mandić izvijestio je kako se ide prema popuštanju mjera pa se očekuje i povratak linija autobusa na onaj način koji može biti održiv.

„Prije tri tjedna smo dali prijedlog da bude maksimalno 50 posto kapaciteta pojedinog autobusa iskorišteno i vjerujem da će komunalno društvo kada dobije naputak Nacionalnog stožera prema njemu postupati“, kazao je Boras Mandić.

Bit će zanimljivo vidjeti u danima koji slijede na koji način će se regulirati prijevoz putnika u autobusima ako to do danas nije uspjelo. Hoće li biti potrebna intervencija policije, možemo samo nagađati, ali ono što je evidentno jest da nismo uspjeli uvjeriti stariju populaciju koliko je važno da ostanu doma.

Možemo se samo nadati da ćemo u narednim danima izbjeći najcrniji scenarij.

Bojana Guberac

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari