VELIKO GRADILIŠTE

Video | Bakar raskopan, stanovnici polomljeni! Nikolina majka je polomila tri rebra, spremaju tužbu

Grad je prije više od godinu dana postao gradilište. Obiteljska liječnica Mirjana Krstić Arbanas kaže: ‘Otkako su počeli radovi, bilo je padova koji su s time u direktnoj vezi. U KB na Sušaku kod traumatologa završilo njih petero, s lakšim je ozljedama bilo njih 20-ak’

Primorski gradić već je dugo veliko gradilište, u Bakru se kopa na sve strane jer se rješava problem koji postoji oduvijek, a to su i vodovod i kanalizacija.

Mještanin Marko Nenadić negoduje zbog izgleda mjesta: “Godinu dana razrovan, cijeli Bakar, ne jedna ulica, nego cijeli Bakar!”

Radovi su počeli lani, a uz rub uređene rive je velika crna cijev koja je garancija vodoopskrbe za mještane.

Baš tu je pala 85-godišnjakinja čiji nam sin Nikola Petković govori: “Gradilište je trebalo biti osigurano, označeno. A nije bilo označeno, majka je pala preko apsolutno neoznačene, tanke, nevidljive špage podignute na manje od 10 centimetara dakle u visini gležnja, na rivi.”

Evo što na sve ovo kaže gradonačelnik Bakra:

Sin nam je pokazao fotografiju sporne špage, a posljedica su, kaže, tri slomljena rebra i druge ozljede. Spremaju tužbu.

Andrina Aleksić potvrđuje da ona nije jedina ozlijeđena: “Već se ih fajn razbilo, leže žene koje su pale. I ja brinem, kako da ne!”

Tamošnja obiteljska liječnica Mirjana Krstić Arbanas ukazuje na brojeve iza kojih, kaže nam, stoji dokumentacija: “Otkako su počeli radovi, bilo je padova koji su s time u direktnoj vezi. Govorimo o pacijentima koji su liječeni i obrađivani u Kliničkom bolničkom centru na Sušaku kod traumatologa i takvih je bilo točno petero ljudi. A što se tiče padanja, grebanja i manjih ozljeda kao što su oguljotine, znači sve ozljede koje su okarakterizirane kao lakše, njih je bilo cirka 20-ak.”

Unatoč svemu većina, mještana podržava radove, ali s boljom sigurnosnom zaštitom.

Branko Šaškvan nam kaže: “Mora se kopati. Ako se ne kopa, neće se nikad završiti, znači moramo malo pretrpjeti tu raskopanu situaciju i nadam se da će biti brzo gotovo.”

Smiljka Vulinović slaže se: “Ako hoćemo kasnije imati uredno i funkcionalno, onda moramo potrpiti.”

Marin Roberti kaže zašto je i on za radove: “Sad će biti zaljev čist i moći će se ljudi kupati, moremo kupalište napraviti i sve, do sad nismo mogli niš dokle kanalizacija je tu hodila va more!”

Situacija je sada, blago rečeno, vrlo nezgodna.

Andrej Marochini, direktor Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Rijeka, kaže kakvo je stanje: “S obzirom na to da imamo 30 direktnih ispusta u more koji nemaju nikakvu obradu otpadnih voda… Što se tiče kanalizacije izgrađeno je 85 %, što se tiče vodne mreže izgrađeno je 65 %.”

Radovi zasad idu po planu, a trebali bi biti gotovi do svibnja iduće godine, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari