ZANIMLJIVO!

Benjini dani otvorenih vrata u Palači šećera ovog četvrtka i petka

Obavještavamo vas da će se u Palači šećera – Muzeju grada Rijeke, u prostoru Udruge, 28. i 29. travnja održati manifestacija Benjini dani otvorenih vrata.

Manifestaciju organizira Istraživačko edukacijski centar Typeflow, koji je široj javnosti poznat po Tjednu glagoljice koji se 2020. i 2021. održao u listopadu i studenom.

Manifestacija Benjini dani otvorenih vrata obilježava 28. travnja kao dan u kojem je 1531. u Rijeci Šimun Benja Kožičić završio tisak Misala Hrvatskog, izdanja koje po svojim tehničkim i estetskim vrijednostima ne zaostaje za izdanjima koja se danas tiskaju visoko sofisticiranom tehnologijom, te govori o visokom stupnju nakladničke i tiskarske kulture u Rijeci u prvoj polovici 16. stoljeća.

U navedena dva dana prostor Istraživačko edukacijskog centra bit će za sve zainteresirane otvoren od 12:00 do 17:00 sati. Moći će se razgledati replika drvenog tiskarskog tijeska iz doba inkunabula, pretisci Benjinih izdanja, kao i ostali do sada prikupljeni izlošci tiskarske tehnologije. Kompletan program nalazi se na mrežnoj stranici: www.benja.hr.

Dana 28. travnja u 11 sati u prostoru izložbe Glagoljica u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka, profesorica Marijana Tomić, voditeljica Centra za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru i pročelnica Odjela za informacijske znanosti istog Sveučilišta i prof.dr.sc. Jelena Lakuš, profesorica na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku (ujedno recenzentica) predstavit će knjigu Benja, slavni čovjek u oskudnim vremenima autora Srećka Jelušića.

VIDEO DANA:

Održavanje manifestacije i objavljivanje knjige Benja financijski su podržali Grad Rijeka, Primorsko goranska županija i tvrtka WELT iz Rijeke.

Detaljne informacije i prijave na radionice: www.benja.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari