PROGRAMOM POTICANE STANOGRADNJE

Video | Bili smo s Riječanima koji su konačno uselili u domove. Plaćeni su 1350 eura po kvadratu a neki su ih čekali desetljećima

Na riječkom su Martinkovcu svečano podijeljeni ključevi POS-ovih stanova. Do krova nad glavom po značajno manjoj cijeni od tržišne došlo je 90 obitelji u sklopu projekta poticane stanogradnje. Prema tom modelu kupci sljedećih deset godina nekretninu ne mogu iznajmljivati, a ni prodati

Filipu je devet godina, a roditelji su papire za kupnu POS stana predali kada je bio beba.

Čim im dođe namještaj odlaze od bake i djeda.

Devetogodišnjak nas je ponosno proveo svojom budućom sobom.

“Već sam počeo govorit da požure s tim useljenjem”, rekao nam je uzbuđeno.

“Hvala Bogu dočekali smo. Pedlažemo da ovo bude i dalje način na koji će se rješavati stambena pitanja građana Rijeke jer je to zapravo jedini način da si oni priušte stan”, rekla nam je njegova majka Marina Kardum Knez.

Oni su danas prvi, od 90 obitelji, preuzeli ključeve svoga stana.

U Rijeci su izgrađene tri zgrade prema modelu društveno poticane stanogradnje prema kojoj nema iznajmljivanja ni prodaje sljedećih deset godina, no prihvatljive cijene.

“Po maksimalnoj POS-ovoj cijeni od 1350 eura po kvadratu, a tržišna cijena je sigurno preko 3000 eura po kvadratu na ovom području”, rekao nam je Hrvoje Šćulac, ravnatelj Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke.

Omogućena niža cijena prema Programu poticanja stanogradnje (POS) je riješila životno pitanje i jednog mladog riječkog para. Kako kažu, trenutne ih tržišne cijene šokiraju.

“Za nas normalne radnike i ljude to je nemoguća misija. Jako sam zadovoljan. Napokon svoj na svome”, rekao nam je Riječanin Domagoj Božak.

“Sad slijedi slatki dio uređivanja. Naš stan ima 59 kvadrata površine, a ostatak od 6 kvadrata spada na balkon, spremište i parkirno mjesto. Jako smo uzbuđeni i zadovoljni”, dodala je Jelana Božak.

Investicija je vrijedna 7,2 milijuna eura, a dosad je u Rijeci izgrađeno 676 POS-ovih stanova, a planiraju se i novi.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović (SDP) rekao je da se planira novih 30-ak stanova.

“Stvaraju se preduvjeti i izmjena prostorno-planske dokumentacije, imovinsko-pravna pitanja su riješena tako da očekujem da APOS naša agencija započne sve predradnje da se i tamo omogući gradnja novih stanova”, objasnio nam je.

Dotad će mlade obitelji u novome kvartu udahnuti novi život, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari