Video | Biljni otpad je sigurnije kompostirati ili besplatno zbrinuti

Vatrogasci upozoravaju građane da kod spaljivanja biljnog otpada, kojeg je bolje kompostirati ili odložiti u reciklažna dvorišta, obrate pažnju na preventivne mjere.

„Dolazak sve ljepšeg vremena za vatrogasce znači povećan broj intervencija na požarima otvorenog prostora. Naime, proljetno je razdoblje doba u kojem građani počinju s poljoprivrednim radovima koji uključuju spaljivanje biljnog otpada: od trave, lišća i orezanog granja, koji često postaju uzrokom požara. Vjetar, nepripremljenost za moguće širenje požara ili ostavljanje otvorenog plamena bez nadzora, samo su neki od razloga za nastanak požara velikih razmjera.

Spaljivanje biljnog otpada zastarjela je i vrlo opasna radnja koja utječe na sigurnost građana jer se plamen lako može proširiti na stambene objekte i okolno raslinje te dovesti u opasnost ljudske živote. Također, spaljivanje uzrokuje i onečišćenje zraka te zagađenje zemljišta i vode, a negativno utječe i na sastav hranjivih tvari u tlu i nanosi velike štete biljnom i životinjskom svijetu. Mnoge životinje u požaru gube svoje stanište i ugibaju od dima i vatre. Treba spomenuti i da je nerijetko ugrožena cestovna sigurnost kada se spaljivanje provodi blizu prometnica, a dim tada otežava vozačima vidljivost“, ističu u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.

Kompostirajte ili besplatno zbrinite kod KD Čistoće

Vatrogasci savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira.

Također – iako ga se ne smije odlagati u spremnike za komunalni otpad – može ga se besplatno zbrinuti u KD Čistoći, i to na dva načina.

Prvo, građani mogu vlastitim dovozom u reciklažna dvorišta (do 3 m³ godišnje).

Drugo, korisnicima je na raspolaganju i mogućnost besplatne usluge odvoza glomaznog otpada u količini do 3 m³ godišnje na obračunskom mjestu korisnika gdje po istim uvjetima građani umjesto odvoza glomaznog otpada mogu naručiti odvoz zelenog otpada nastalog orezivanjem vrtova i okućnica Besplatno na ovaj način mogu zbrinuti svoj otpad samo građani, a ne pravne osobe. Više pogledajte na mrežnim stranicama KD Čistoće.

Također se preko komercijalne službe KD Čistoća može naručiti odvoz za vlastite potrebe.

Loženje vatre na otvorenom dozvoljeno isključivo uz prethodnu najavu i odobrenje vatrogasne postrojbe

Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad.

Na području Primorsko-goranske županije (Službene novine PGŽ 14/02) dozvoljeno je loženje vatre na otvorenom prostoru, odnosno paljenje bio otpada, korova i sl. na okućnicama, poljoprivrednom i građevinskom zemljištu u razdoblju od 1. studenog do 31. svibnja, uz  provođenje preventivnih mjera.

Prije početka spaljivanja organizator je dužan telefonski obavijestiti Vatrogasni operativni centar na telefon 193 o početku spaljivanja, lokaciji, poduzetim preventivnim mjerama, broju osoba koje vrše spaljivanje. Nakon završetka spaljivanja prekontrolirati zgarište, ugasiti sve ostatke vatre, te obavijestiti Vatrogasni operativni centar o završetku spaljivanja.

U slučaju ne poduzimanja preventivnih mjera, nepovoljnih uvjeta za spaljivanje, (jak vjetar, velika ili vrlo velika opasnost za nastanak i širenje požara), operativni dežurni neće izdati suglasnost za spaljivanje. Spaljivanje komunalnog i drugog otpada nije dozvoljeno.

Loženje vatre na otvorenom dozvoljeno isključivo uz prethodnu najavu i odobrenje vatrogasne postrojbe, u protivnom je kažnjivo.

Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene visoke kazne

Ukoliko zbog požara nastane materijalna šteta ili netko pogine, odgovorni se za požar izlažu prekršajnim i kaznenim prijavama te zatvorskim kaznama.

Za izazivanje požara novčane kazne su u iznosu od 1.990 do 19.900 eura, a kazna zatvora do 60 dana. U slučaju nehaja novčane kazne su od 260 do 1.990 eura. Uz kazne predviđene Zakonom o zaštiti od požara odredbe Kaznenog zakona predviđaju i kazne zatvorom od šest mjeseci do 5 godina za dovođenje u opasnost života i imovine uzrokovane požarom. Ukoliko su ova djela učinjena iz nehaja, kazne su do tri godine zatvora.

Ukoliko primijetite požar odmah pozovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari