UROD JE SLABIJI NEGO LANI

Bit će fine Bakarske vodice: Više od 25 volontera i članova PZ Dolčina na berbi grožđa na bakarskim prezidima

Idi na originalni članak

Nažalost, urod slabiji nego lani. Kako je bilo na berbi, pogledajte u video prilogu!

Oglas

I tako od ranih jutarnjih sati. Više od 25 volontera I članova Poljoprivredne zadruge Dolčina okupilo se na Bakarskim prezidima u lovu na najslađe plodove – grožđe.

“Stigli smo u sedam. Odmah krenuli dok je hladovina. Svake godine dođemo”, kaže volonter Tihomir Ružić za Kanal Ri.

“Mi smo tu da se užanca ne zatare. Kad se male ruke slože, sve se može. Ja sam unuka Viktora Tedejevića ča je zadnji obrađivao prije revitalizacije. Tako nastojimo da se to ne zatare”, kaže volonterka Tajana Frančišković.

Zbog visokih temperatura, ali i manjeg udjela zemlje, ovogodišnja je berba u zaostatku za prošlom.

“Prošle godine smo imali preko dvije tone grožđa. Ove godine to nećemo imati, nažalost. Vremenski uvijeti nisu omogućili.”, kaže Boris Petković, PZ Dolčina.

Što je najbolje vidljivo iu praksi.

“Leto je. Nema kiše. Vidite iz priloženoga da je dosta grozdi posušeno, izapreno, totalno.”, kaže volonter Vladimir Golac.

Uz preostale grozdove na trsovima, čija kvaliteta ostaje neupitna, slatko-kiseli okusi dolaze do punog izražaja.

“Tako da vjerujem da će naša bakarsaka vodica zadovoljiti i ona najprobirljivija nepca naše publike.”, dodaje Boris Petković.

Da bi bakarska vodica postala prava delicija za posluživanje, potrebno je proći kroz niz priprema. Prvi korak je provjera zrelosti grožđa – mjeri se nivo šećera i kiselosti u bobicama kako bi bili sigurni da su spremne za berbu.

Nakon berbe, grožđe iz vinograda vozi se u vinariju

“Prešamo bobice i iz toga dobivamo dragocjenu našu tekućinu koju ćemo kasnije prebaciti u ove maštele. Postupak hladni za dobivanje bakarskog pjenušca.”, objašnjava volonter Bojo Škrbac.

Za cijeli proces potrebna su dva mjeseca, ali zbog manje količine grožđa, ove će godine priprema biti nešto brža.

Na kraju je ipak jedno bitno – ukusna kapljica, piše Kanal RI.

Exit mobile version