EVO KAKO JE BILO

Bivši gradonačelnik Trsta Ricardo Illy u Rijeci održao predavanje „Preobrazba grada u boljeg sebe – primjer Trsta“

U organizaciji Poslovnog kluba PartneRI u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Italije u Rijeci na Veleučilištu PAR, nekadašnji tršćanski gradonačelnik Ricardo Illy održao je predavanje „Preobrazba grada u boljeg sebe – primjer Trsta“.

Illy koji je dužnost gradonačelnika obavljao od 1993. do 2001. godine na predavanju je govorio o svom iskustvu političkog i poslovnom djelovanja. Sa svojim je suradnicima formirao strategije razvoja grada i sudjelovao u njihovoj provedbi, odnosno transformaciji i modernizaciji Trsta, koji je za vrijeme njegovog mandata počeo znatno mijenjati svoju fizionomiju da bi danas postao jedan od najpoželjnijih talijanskih gradova za život i rad, ali i atraktivna turistička destinacija.

Osim po svojim političkim aktivnostima, Illy je poznat i u svijetu poduzetništva. Nasljednik je poznate obitelji proizvođača kave Illy gdje je i sam počeo raditi 1977. godine.

Kao poslovni direktor tvrtke, reorganizirao je unutarnju poslovnu strukturu, te kreirao i marketinški odjel tvrtke koji do tada nije postojao.

Kasnije je bio glavni izvršni direktor, a trenutno je potpredsjednik tvrtke koja je prisutna u više od 140 zemalja.

Svoje iskustvo iz svijeta poduzetništva iskoristio je i prilikom obavljanje svoje dužnosti gradonačelnika kako bi Trst postao poželjan grad za život i razvoj poduzetništva i gospodarstva.

Predavanju su prisustvovali i riječki gradonačelnik Marko Filipović te generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini.

Gradonačelnik Filipović u svom je pozdravnom govoru istaknuo kako mu je predavanje Ricarda Illyja zanimljivo prvenstveno iz pozicije velikih sličnosti između Rijeke i Trsta. „Riječ je o gradovima sličnog zemljopisnog položaja i konfiguracije, važnim lučkim središtima svojih država, razvijenom sveučilišnom centru. Transformacija jednog grada, složen je i zahtjevan proces, a primjer Trsta, kao grada vrlo sličnog Rijeci, može nam pružiti neka vrijedna iskustva o održivom razvoju, kulturi suradnje i inovacijama koje mogu oblikovati bolju budućnost za sve nas. Danas svjedočimo da je Rijeka u fokusu interesa investitora i ujedno najveće hrvatsko gradilište. Interes renomiranih svjetskih kompanija za Rijeku, porast turističkih noćenja i posjetitelja, kongresnoga turizma, ali i brojni investicijski i razvojni projekti koji se događaju ili će se događati u našem gradu, poput Rijeka Gatewaya, modernog, u potpunosti digitalno upravljanog terminala, nove ACI Marine u središtu grada, novog Autobusnog kolodvora, rehabilitacije objekata industrijske baštine u kulturne sadržaje, novi Art kvart u središtu grada, kao najveće ulaganje u kulturnu infrastrukturu u Hrvatskoj, Start – up programi i inkubatori za kreativne tehnologije i IT industriju, svakako govore u prilog činjenici kako Rijeka, svakako ima ponešto za reći na temu transformacije kroz koju trenutno prolazi“, rekao je Filipović i dodao kako iskustvo i znanje gospodina Illyja o upravljanju gradskim resursima, ekonomskom razvoju i očuvanju kulturne baštine mogu biti dodatni poticaj za nova promišljanja vezana uz daljnji razvoj grada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari