ZAŠTITA OD POPLAVA

Video | BOLJE SPRIJEČITI! Na Gornjem Zametu grade se upojni bunari, zaštita od ‘slavnih’ riječkih jesenskih poplava

Na području MO Gornji Zamet, točnije na lokaciji Bože Starca Jurićeva, u tijeku su iskopi i gradnja upojnog bunara

Upijni bunari ćeprilikom velikih oborina sprječavati plavljenje dvorišta kuća na tom području.

“Ovdje je veliki broj nizbrdica što znači, kada padnu velike količine kiše, voda dobiva na brzini i dolazi do plavljenja dvorišta. Kako se to ne bi dogodilo kopaju se upojni bunari koji onda – kao što i njihovo ime kaže – upijaju tu vodu odnosno oborine u kišnim mjesecima.”, pojašnjava Dragana Šmitran Babić, voditeljica Odjela za odnose s javnošću Rijeka plusa.

Upojni bunari izgradit će se i na dodatne tri lokacije.

“Kopa se određena dubina, stavlja se cijev određenog promjera i stavlja se linijska rešetka. To je ono što ljudi često zovu šahta ali zapravo nije šahta. Dakle ona ima svojstvo da upija tu vodu i taj bunar zapravo ima taj upijajući efekt, upija oborine.” , dodala je Dragana Šmitran Babić.

Ovim projektom će se građanima s područja Gornjeg Zameta poboljšati kvaliteta života te spriječiti potencijalne materijalne štete.

“Ovi radovi se upravo odvijaju na inicijativu građana, dakle građani su svom mjesnom odboru predložili da se to napravi. Izložili su svoj problem, a problem je bio plavljenje dvorišta. Kako se to nebi dogodilo, stručne službe su izašle na teren i stručne službe su, naravno sukladno građevinskoj struci, odlučile da je najbolje rješenje kopanje upojnih bunara. “, pojasnila je Šmitran Babić.

MO Gornji Zamet je za 2 upojna bunara osigurao i financijska sredstva dok će se ostala dva pokriti sredstvima redovnog održavanja.

Ovi radovi nisu jedni od onih koji uzrokuju kaos u prometu.

“Uvijek se prilikom bilo kakvih radova, koliko god oni veliki ili mali bili, nastoji da promet ide naizmjenično. Posebno kada se nalazimo na terenu kao što je ovaj, gdje je prometnica sama po sebi uža. Zatvaranje prometnice onda ne bi bilo najsretnije rješenje, tako da su neki radovi odradili i po noći kako bi se oslobodio jedan trak za prometovanje vozila stanara.”, otkriva Dragana Šmitran Babić.

Sva 4 bunara bit će gotova kroz 7 do 10 dana, ovisno o vremenskim prilikama, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari