BORBA S KORONAVIRUSOM

Boras Mandić o svojoj smjeni s čela Stožera CZ: ‘Ovo je politička smjena, a danas je situacija s koronom gora nego prije!’

Danas je na Trsatskoj gradini održana konferencija za medije Unije Kvarnera na kojoj se predsjednik stranke Marko Boras Mandić obratio po pitanju smjene na čelu Civilnog stožera PGŽ-a te suočavanja s aktualnom koronakrizom

Njegovo izlaganje prenosimo u cijelosti:

Prije tri tjedna smijenjen sam s mjesta načelnika Civilnog stožera i nažalost, nije došlo do primopredaje dužnosti niti objašnjenja, osim onog koje je već plasirano u medijima. Kao razlog smjene navedena je potreba da u Stožeru civilne zaštite budu zdravstveni djelatnici iz KBC-a, što ne može odgovarati istini iz razloga što su predstavnici iz KBC-a bili već prisutni u radu Stožera kao i na brojnim konferencijama za medije koje su održane. Smatram da je ovo politička smjena, a s moje strane nije bilo prostora da se politika naknadno upliće u odluke stožera, a da pritom ne sudjeluje u kreiranju odluka i radu stožera. 

U protekla tri tjedna svjedočimo značajnom porastu broja oboljelih, a ne vidim da postoje ciljane aktivnosti kojima bi se upravljalo situacijom. Idemo prema stotinu hospitaliziranih u PGŽ-u i u proteklih nekoliko dana imamo u prosjeku čak četiri smrtna slučaja dnevno, što nikoga ne može ostaviti indiferentnim.  

Situacija u Hrvatskoj također je zabrinjavajuća, s danas prijeđenih 3000 zaraženih, smatram da su se stekli svi uvjeti za proglašavanjem stanja katastrofe i stanja velike nesreće. Zakon o sustavu civilne zaštite u čl. 22 i čl. 23 to predviđa. Iz toga proizlazi da na čelo nacionalnog stožera treba sjesti premijer, a na čelo županijskog stožera župan. Na taj način će imati mogućnost transparentnog upravljanja sustavom, ali i punu odgovornost, koje trenutno u ovakvom sustavu nema. Trenutno u Hrvatskoj imamo situaciju da se ne zna tko ima odgovornost, građani ne znaju tko treba predlagati, a tko donositi mjere i smatram da je to jedan od najneodgovornijih pristupa trenutno u Europi. Neprihvatljivo je da se uporno odgovornost prebacuje na građane.

Apeliram na odgovorne na regionalnoj i državnoj razini da preuzmu odgovornost upravljanja krizom, jer ovakvim pristupom možemo imati dalekosežne negativne posljedice. Mislim da je neprimjereno u situaciji kada imamo jedan od najvećih mogućih izazova koji ugrožava zdravlje, živote i gospodarstvo, da se osobe koje su dobile povjerenje građana bave ičim drugim osim koronakrizom. Također, pokušaj komuniciranja ove krize tako da se relativizira i uljepšava istina je vrlo štetno. Ne možemo se igrati statistikama i brojkama. Također, ne možemo očekivati od lokalnih stožera da upravljaju situacijom jer oni nemaju resurse. Upravljati krizom moraju dvije razine- državna i regionalna i povjerenje koje su dobili od građana moraju u narednom periodu opravdati dobrim odlukama.

U periodu u kojem sam bio načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ-a bilo je pritisaka koji su se periodično javljali, a koje nisam prihvaćao iz razloga što smatram da ukoliko netko želi donositi odluke nitko mu ne sprječava da bude apsolutno na svakoj sjednici stožera i da se aktivno uključuje u rad i provodi odluke. Radi se o širem interesu i ukoliko je to cijena koju sam trebao platiti da više nisam na čelu, spreman sam ju podnijeti, iako smatram da sam svojim znanjem, iskustvom i energijom mogao još puno dati u ovom sustavu. Stoga, prihvaćam odluku, ali ne prihvaćam što se to nije transparentno komuniciralo, nego su se u ovoj situaciji, usred krize, donijele političke odluke.”, kazao je Marko Boras Mandić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari