Borbe za Rijeku (2) – oslobođenje

Idi na originalni članak
Rijeka je teško stradala

NASTAVAK OD .. Borbe za Rijeku (1)

Oglas

Za to vrijeme 9. divizija s otoka Cresa iskrcala se na Istarski poluotk, oslobodila Opatiju, dio istočnih padina Ućke, Šušnjevicu i Labin te stvorila operacijsku osnovu za nastupanje prema Trstu.

Rijeka je uz teške borbe, u potpunosti oslobođena 3. svibnja, do trinaest sati. Naime, borbena grupa ”Rijeka”, koja je branila grad do povlačenja, dobila je zadatak da noću 2/3. svibnja poruši preostale objekte planirane za rušenje u gradu i na komunikacijama i da, nakon povlačenja iz grada, ulogu zaštitnice prepust borbeno spremnijoj 237-moj diviziji.

OS Nikola Tesla

U njenom sastavu, pored njemačkih, nalazile su se i talijanske profašističke jedinice koje su bile u dosluhu i pod političkim utjecajem Komiteta za nacionalno oslobođenje. U Trstu je CLN s jedinicama pod njegovim utjecajem, nakon sporazuma s Nijemcima, preuzeo vlast 27. travnja i sačuvao objekte od rušenja. Nema podataka da je riječki CLN pokušao to učiniti i u Rijeci. Istina njegova osnovna i jedina pažnja bila je usmjerena na preuzimanje vlasti, ali od Anglo-Amerikanaca

ili uz dozvolu organa i jedinica JA. Kako taj cilj nije bio ostvarljiv, nije poduzimao ništa da ih zaštiti i Rijeka je grad koji je u završnici rata teško stradao. Jedinice JA nisu imale u planu napadati Rijeku frontalno već su pokušali da Je prodorom prema Kastvu odsijeku od pozadine i tako spriječe neprijatelja u rušenju objekata.

Taj manevar nije uspio, a snage otpora u gradu bile su slabe i nedovoljno organizirane za tako važan zadatak. Komanda grada Rijeke bila je još u rasformirana, a glavnina partijskih kadrova izvučena iz grada zbog zaštite od hapšenja, a preostale snage – razdvojene po pojedinim rajonima i nedovoljno povezane – nisu bile kadre same poduzeti ozbiljnije akcije radi zaštite objekata. Tako okupator uspio gotovo uništiti luku i lučke objekte kao i neka druga postrojenja u gradu. No, zato su politički aktivisti Tvornice papira, Električne central i Vodovoda uspjeli spasiti svoje objekte kao i dva mosta na Rječini.

Tito je uputio pohvalu oslobodiocima riječkog i istarskog prostora te Slovenskog primorja i Trsta, u kojoj, između ostalog, stoje i dvije riječi: “Poslije 11 dana žestokih i ogorčenih borbi, osvajajući kuću po kuću, trupe naše IV armije slomile su očajnički otpor jakih neprijateljskih snaga i dana 3. svibnja 1945′. god. zauzele i oslobodile veliku pomorsku luku Rijeku. U ovim borbama potučene su i potpuno uništene sve njemačke divizije i druge samostalne fašističke formacije (…). Izražavam svoju zahvalnost svim borcima i rukovodiocima jedinica koje_su izvojevale ove sjajne pobjede. Neka je slava palim junacima za oslobođenje naše domovine!”

Exit mobile version