DIVNA GESTA

Bravo, Kostrenjani! Novoj bolnici na Sušaku donirali tri medicinska uređaja za pomoć ‘palčićima’, novac prikupili ‘sajanjem’

Upravo uoči otvorenja nove bolnice za ženu i dijete na Sušaku, Odjelu za intenzivno liječenje novorođenčadi Kliničkog bolničkog centra Rijeka stigla je donacija iz Kostrene

Kostrena već tradicionalno kalendarsku godinu i manifestacije u sklopu proslave Dana općine zaključuje lijepim običajem sajanja čiji je cilj pomaganje u zajednici, po uzoru na svojeg svetca zaštitnika sv. Nikolu.

Kostrenjani su ovoga puta zajedničkim snagama prikupili 1.615 eura za kupnju tri uređaja za mjerenje razine kisika u krvi i pulsa kod prijevremeno rođene djece.

U sajanju su sudjelovali: Dječji vrtić „Zlatna ribica“, Osnovna škola Kostrena, Likovna udruga „Veli pinel“, udruga „Ekoregija“ Kostrena, Bratovština sv. Nikole iz Kostrene Sv. Barbare, djelatnici Općine Kostrena, Centar kulture Kostrena te organizatori i posjetitelji tradicijskih manifestacija Mića Mikulna i Lucina.

Sajanje je stari običaj pomoračke Kostrene vezan uz blagdan svetog Nikole.

Po uzoru na njegova dobra djela nekad su kostrenski pomorci, članovi Bratovštine sv. Nikole, išli po kućama i prikupljali pomoć za pomorce koji više nisu mogli ploviti i one obitelji koje su ostale bez svojih hranitelja. Način života i uvjeti rada pomoraca na sreću su se promijenili pa se i sajanje prilagodilo duhu vremena, no namjera je i dalje ostala ista – pružati pomoć gdje je potrebna!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari