U ZDRAVOM TIJELI ZDRAV DUH

Video | BRAVO! Pogledajte video: Na Molo longu se masovno vježbalo povodom Svjetskog dana fizioterapije

Međunarodni dan fizioterapije obilježen je u Rijeci vježbanjem na Molo longu čime se željela podići svijest o ključnoj ulozi fizioterapije u očuvanju vitalnosti, pokretljivosti i samostalnosti ljudi

Magistra fizioterapije Jasminka Hržić Grubelić iz Medicinske škole Rijeka istaknula je važnost tjelesne aktivnosti kao ključnog elementa kvalitetnog starenja.

„Tjelesna aktivnost čini veliki dio fizioterapije i neophodna je za dodavanje kvalitete životu,“ rekla je Hržić Grubelić.

Više od desetljeća Medicinska škola, Fakultet zdravstvenih studija i KBC Rijeka predvode obilježavanje ovog dana, a Hržić Grubelić naglašava kako je potražnja za fizioterapeutima sve veća, što potvrđuje i rastući interes među mladima.

Najveći broj sudionika na Molo longu činili su umirovljenici. Emil Baumgartner, predsjednik Matice umirovljenika Grada Rijeke, naglasio je važnost fizičke aktivnosti za ovu populaciju, ističući razne aktivnosti koje im se nude, poput nordijskog hodanja, planinarenja, fitnessa i bazena, s ciljem očuvanja njihove psihofizičke forme.

Osim umirovljenika, vježbanje je od velike važnosti i za žene oboljele od raka dojke, o čemu je govorila Katica Vukas, dopredsjednica Udruge Nada, naglasivši da uz pomoć fizioterapeuta redovito održavaju postoperativne vježbe.

Mladi također prepoznaju važnost fizioterapije, poput Lukasa Prendivoja, učenika trećeg razreda Medicinske škole, koji je spojio svoju ljubav prema sportu s ovom profesijom.

Branka Radišić, umirovljenica i dugogodišnja sportašica, podijelila je svoja iskustva, istaknuvši koliko je važno ostati u formi radi prevencije ozljeda i očuvanja aktivnog života.

Za sve zainteresirane umirovljenike, dostupne su informacije u Kružnoj ulici ili putem Facebook profila “Penzići Rijeka”. Emil Baumgartner pozvao je sve da dođu, popiju kavu i odaberu aktivnost koja im najviše odgovara.

Manifestacija se nastavlja u srijedu, kada će se u Gradskoj vijećnici na Korzu 16 od 16 do 18 sati održati javna tribina i predavanja o fizioterapiji u raznim sportovima, uključujući sportove za osobe s invaliditetom, piše Kanal Ri.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari