KRENULO OD DIPLOMSKOG RADA

BRAVO! Riječka studentica napravila aplikaciju koja pomaže najmlađima da se snađu u prometu

Djeca ne uče samo prometna pravila već i geometrijske oblike te slova čime unaprjeđuju vještine rane pismenosti neophodne za čitanje, a kasnije i pisanje

Davorka Tonković, diplomantica Veleučilišta u Rijeci, za potrebe diplomskog rada napravila je aplikaciju “Upoznaj prometna pravila” za djecu predškolskog uzrasta.

Riječ je o aplikaciji koja je realizirana kao 2D igra namijenjena predškolskom uzrastu i služi kao pomoć pri učenju, a to je i igrica koja korisnika kroz različite aktivnosti u igri upoznaje s prometnim znakovima i kao pješaka priprema za kretanje prometom.

Na ideju je došla nakon razgovora s mentoricom:

“S obzirom da Veleučilište u Rijeci već ima potpisanu suradnju s dječjim vrtićima s ciljem provedbe edukacije i mjera u cilju povećanja sigurnosti djece u prometu, a u čiji suradnju su već uključeni studenti Prometnog odjela, ideja je bila uključiti i odjel Informatike. Na samu ideju za izradu aplikacije došla sam kroz razgovor i na prijedlog mentorice, profesorice Marine Rauker Koch. S obzirom na loše statistike o stradavanju djece i tinejdžera u prometu, važno je raditi na povećanju svijesti o rizicima na cestama. U tu svrhu je i kreirana aplikacija”.

Najviše ju je razveselila činjenica da radi nešto što će imati stvarne korisnike:

“Sama tema mi se učinila jako zanimljivom i prihvatila sam je baš iz razloga što se nikad prije nisam susrela s razvojem igara. To mi je predstavljalo novi izazov i zapravo me svaki trenutak prilikom izrade aplikacije posebno veselio. Činjenica da radim nešto što će imati stvarne korisnike i k tome imati edukativnu svrhu bila mi je dodatni izazov i motivacija da što bolje realiziram sve zadane ciljeve”, rekla je za RTL.

Aplikacijom se ne uče samo prometna pravila

Davorka nam je objasnila kako funkcionira aplikacija:

“Sama aplikacija podijeljena je u 3 glavne razine (Pravila, Kviz i Igre) koje odgovaraju zadacima slušanja, prepoznavanja, otkrivanja, razvrstavanja i slaganja. Točan i netočan odabir popraćeni su reprodukcijom odgovarajućeg zvučnog zapisa. Prati se uspjeh igrača sustavom bodovanja tako da za određene prijeđene razine igrač skuplja nagrade u obliku bodova čime ga se motivira i potiče da nastavi dalje igrati.

–  Dio aplikacije nazvan Pravila osmišljen je u formatu slikovnice koji omogućava opisivanje različitih prometnih situacija putem ilustracija popraćenih tekstom, zagonetkama i zvučnim zapisima.

– Drugi dio igrice je igra Kviz koja je realizirana kroz 10 jednostavnih pitanja kroz koja djeca mogu provjeriti usvojeno znanje.

– U trećoj razini, Igre, ponuđene su četiri različite igre (Slova, Parovi, Labirint, Puzzle) kojima je cilj na zabavan način olakšati učenje, prepoznavanje i razlikovanje znakova, povezivanje između vizualnih oznaka slova i riječi te kretanje i orijentaciju po prostoru. Djeca ne uče samo prometna pravila već i geometrijske oblike te slova čime unaprjeđuju vještine rane pismenosti neophodne za čitanje, a kasnije i pisanje. S obzirom da je namijenjena i čitačima i nečitačima, igricu prati audiozapis koji olakšava korištenje. U realizaciji tog dijela pomogla mi je sestra Lara.

Vrijeme utrošeno na izradu aplikacije može se svesti na dva mjeseca, s time da je ovo tek prva verzija igre koja je i dalje podložna izmjenama.”

(Facebook)

Za sada joj je prioritet naći posao

Planove i ideje za neke buduće aplikacije već ima, ali ovoj je djevojci prioritet naći posao. Htjela bi se nastaviti baviti područjem razvoja i izgradnje web i mobilnih aplikacija, a zanima ju i područje programskog inženjerstva i razvoj softvera.

Što se aplikacije tiče, u planu je kontinuirani razvoj s ciljem unaprjeđenja postojećih funkcionalnosti te implementiranje novih proširenja poput poboljšanja kompleksnosti razina igri ili dodavanja novih. “U planu je i prilagodba za izvedbu na mobilnim i tablet uređajima”, kaže nam ova uspješna djevojka za kraj.

Više o aplikaciji možete pogledati na ovom linku.

Pia Himski/Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views