PRIJAVITE SE

BRAVO! Riječke osnovne škole aktivno uključuju djecu u STEM edukaciju kroz zabavne, besplatne radionice

Projekt Iskra znanja, kojeg su razvili Grad Rijeka i CTK Rijeka, ima za cilj potaknuti djecu predškolske dobi i učenike nižih razreda osnovnih škola na sudjelovanje u besplatnim edukativnim radionicama iz područja STEM-a te razviti njihove digitalne vještine.

Projekt Iskra znanja Grad Rijeka je razvio u partnerstvu s Centrom tehničke kulture Rijeka s ciljem da se potakne djecu predškolske dobi i učenike nižih razreda osnovnih škola grada Rijeke na sudjelovanje u radionicama koje potiču razvoj digitalnih vještina i interes prema području informatike i STEM-a (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Ovaj Projekt provodi se uz financiranje Ministarstva demografije i useljeništva.

U sklopu projekta, kako bi predškolce i učenike potakli na sudjelovanje u STEM radionicama, edukatori iz CTK Rijeka provode aktivnosti pokaznih radionica informatike i STEM dana u školi.

Pokazne radionice informatike i STEM-a provedene su u deset osnovnih škola s područja grada Rijeke; OŠ Trsat, OŠ Gelsi, OŠ Nikola Tesla, OŠ Pehlin, OŠ San Nicolo, OŠ Srdoči, OŠ Škurinje Rijeka, OŠ Turnić, OŠ Pećine i OŠ Brajda. Na pokaznim radionicama učenici su imali priliku upoznati se sa STEM područjem (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) kroz različite zabavne aktivnosti; slaganje 3D isprintanih matematičkih slagalica poput tangrama, pentomina, Hanoi tornja i rimskog luka te matematičkih zadataka zbrajanja, oduzimanja, množenja i dijeljenja koristeći 3D isprintane brojeve.

Osim matematike, učenici su se na pokaznim radionicama upoznali i s robotikom kroz igru s robotskom kuglicom Sphero Mini veličine ping pong loptice koja je savršena za početnike i nudi intuitivno kodiranje, kao i niz značajki koji ju čine zabavnim i privlačnim alatom za prve korake istraživanja svijeta robotike. Robotike na pokaznim radionicama nije nedostajalo – edukatori iz CTK učenike su upoznati s BeeBot robotima, malim pčelicama koje veselo zuje po karti svijeta te zanimljivim robotima koji skupljaju bombone.

Zabavne, ali i edukativne aktivnosti koje potiču interes učenika za područje informatike i STEM-a već su raspisane te možete provjeriti ovdje ima li još koje slobodno mjesto.

Djeca se mogu uključiti u jednu ili dvije radionice prilagođene njihovom uzrastu. Za svaki uzrast osmišljene su radionice koje će kroz praktični rad na eksperimentima i projektima razvijati radoznalost i interes prema fizici, matematici, robotici, filmu i informatici. Istovremeno, radit će se na kritičkom promišljanju okoline, medijskih sadržaja, te razvijanju komunikacijskih vještina, timskog rada i logičkog razmišljanja. Radionice su namijenjene djeci s prebivalištem ili boravištem u Rijeci, a sudjelovanje u njima se ne naplaćuje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari