Brodovi će ipak biti dovršeni? Sindikalni odbor prekinuo štrajk u 3. maju

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Štrajkaški odbor je raspušten, pa će njegovu ulogu preuzeti Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić izjavio je da je Štrajkaški odbor u petak prekinuo štrajk u Brodogradilištu 3. maj, zbog otvaranja mogućnosti da se osigura nešto likvidnih sredstava i volje brodovlasnika da se brodovi započeti u 3. maju ondje i završe.

Štrajkaški odbor je raspušten, pa će njegovu ulogu preuzeti Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja, koji će se u utorak sastati s direktorom 3. maja Maksimilijanom Percanom, naveo je Šoljić.

Objasnio je kako su štrajk prekinuli “jer postoje naznake da bi brodovlasnici mogli financirati izgradnju i dovršetak brodova u 3. maju”, o čemu su saznali iz Uprave.

Naveo je kako je riječ o tvrtki Siem, koja je ranije otkazala ugovor o gradnji broda za prijevoz automobila i kamiona (novogradnja 514) i naplatila jamstva. Na tom brodu završeno je oko 80 posto posla.

Druga je tvrtka Algoma, u čiji je brod za prijevoz rasutog tereta (novogradnja 733) već ugrađeno oko 60 posto opreme, a jamstvo još nije naplaćeno.

Uz to, rekao je Šoljić, tvrtka Cartubi, koja posluje u okviru talijanskog Fincantierija, u 3. maju bi izrađivala brodske sekcije, javlja Hina.

Štrajk u 3. maju počeo je 22. listopada zbog neisplate plaća za rujan. U međuvremenu su putem Agencije za osiguranje radničkih potraživanja isplaćene minimalne plaće za rujan i listopad, a po riječima Šoljića, do 21. prosinca očekuje se i isplata minimalca za studeni.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari