Budite Rimljanin ili Rimljanka bar na jedan dan, u Studeni bogat program ovogodišnje “Rimske noći”

Foto: KD Vespesjan

U sklopu projekta Claustra, 31. kolovoza ove godine Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i Prirodoslovni muzej Rijeka organiziraju Rimsku noć u Studeni, kraj Klane.

Jedinstvena je to prilika za druženje s rimskim vojnicima i arheolozima te upoznavanje živog svijeta koji okružuje kasnoantički obrambeni sustav Claustra Alpium Iuliarum, čije se zidine protežu od Rijeke do Posočja u Sloveniji.

Događanja će oživjeti povijest na lokaciji rimskog obrambenog zida, na lokalitetu Za Presikom, u Studeni te upoznati posjetitelje s još jednom udaljenijom lokacijom, na Gumancu, naveli su organizatori.

Na lokalitetu Za Presikom u Studeni posjetitelje očekuje bogat program koji uključuje druženje s rimskim vojnicima u vojničkom kampu uz obrambeni zid.

Mladi će moći zaigrati rimske igre za djecu kao što su Terni lapilli, Omilla, Orca, Trigon te povlačenje užeta koje će organizirati Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka i kulturno društvo Vespesjan.

Bit će predstavljen i dokumentarni film o Claustri koji su osmislili Žmergo Udruga & Udruga Ukus, a posjetitelji će upoznati i antičke zanate i običaje te, budu li željeli, sami izraditi svoju fibulu.

Kako bi više saznali o Claustri organizirat će se arheološko vodstvo arheologa Ranka Starca koji će posjetitelje provesti po lokalitetu te prirodoslovno vodstvo muzejske pedagoginje Marte Blažević.

Arheologinje Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Ana Golja i Jasna Ujčić Grudenić predstavit će i pomoći zainteresiranim posjetiteljima u odijevanju u odjeće kasnoantičkog vojnika.

Na lokalitetu Gumance posjetitelje očekuje čudesan svijet noćnih životinja koje okružuju otvorenu kršku zaravan Gumance na 850 metara nadmorske visine, gdje će članovi udruge Jezero educirati prisutne o noćnim pticama uz demonstraciju pera i gvalica te osluškivanje glasanja sova, dok će vanjski suradnik Vedran Slijepčević, dr. vet. med., održati edukativni program uz demonstraciju različitih suvremenih metoda neinvazivnog istraživanja te korištenja opreme za hvatanje, manipulaciju i praćenje velikih zvijeri.

Uz ugodnu šetnju i priču, u intimnoj atmosferi, posjetitelji će moći uživati u delicijama pripremljenima prema rimskim receptima, a sudjelovanje u svim programima i degustacijama hrane i pića je besplatno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari