CRVENA ZVIJEZDA U RIJECI

BUTKOVIĆ NEMA RAZUMIJEVANJA ZA INSTALACIJU U RIJECI: ‘Ne podržavam ovakve kvazi umjetničke anakronizme. To vrijeme ide kraju!’

pixsell

‘Usprkos umjetničkim slobodama, ne podržavam ovakve kvazi umjetničke anakronizme koji simboliziraju kako i sam autor kaže, ‘spomenik jednom vremenu koje je iza nas”

Nakon što je Vedrana Spadoni, članica Domovinskog pokreta Miroslava Škore, na svome Facebooku kritizirala postavljanje skulpture “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik”, autora Nemanje Cvijanovića koja je na vrh Riječkog nebodera postavljena u okviru programa Rijeka 2020. Europska prijestolnica kulture, to je učinio i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković na svom Twitteru.

“Usprkos umjetničkim slobodama, ne podržavam ovakve kvazi umjetničke anakronizme koji simboliziraju kako i sam autor kaže, ‘spomenik jednom vremenu koje je iza nas’. To vrijeme ide kraju, a konačni kraj će se dogoditi na lokalnim izborima slijedeće godine!”, poručio je Butković.

Paradoks odbačenog

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“ postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera, na dan odluke o priključenju Rijeke Hrvatskoj, a u sklopu programa Europske prijestolnice kulture, priopćeno je iz Rijeke 2020. Riječ je, kako se navodi, o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku.

Po riječima Nemanje Cvijanovića, “ova nakrivljena i okrnjena zvijezda u svojoj primarnoj simbolici komunicira paradoks odbačenog, ali još uvijek ‘opasnog’ antifašističkog, ali i revolucionarnog nasljeđa, kao simbol međunarodnog radničkog pokreta i borbe za pravednije društvo.”

“Postavljena na vrh Riječkog nebodera ova umjetnička intervencija reminiscira crvenu zvijezdu koja je na isto mjesto bila postavljena 1945. godine. Izvan dohvata i uperen k nebu ovaj ‘samoobrambeni spomenik’ otvara pitanje pozivanja (ne)željenoga gosta (zvijezde petokrake) u tkivo grada, pitanje defanzivnosti kao vječnog pratitelja napada na neželjeno i začaranog kruga koji se stvara takvim odnosom,” naveli su iz Rijeke 2020.

Što ovaj instalacija propituje?

U priopćenju se ističe da je Cvijanović svoj rad izveo svjestan trenda selektivnog, ali i sustavnog prepuštanja povijesnih spomenika zaboravu i destrukciji. Iz Rijeke 2020 navode da “umjetnik postavljanjem ove intervencije otvara pitanje može li nakrivljeni i okrnjeni simbol ostati dio identiteta grada pri čemu nakrivljenost zvijezde tematizira i simbolizira poziciju antifašizma u suvremeno doba. Konkretno, može li dijelom identiteta ostati zvijezda koja je dio našeg kulturnog nasljeđa, neovisno o stavu koji uz njega vežemo. Može li samu sebe braniti od povijesnog revizionističkog programa i prkositi mu”

Nemanja Cvijanović je diplomirao Slikarstvo na Akademiji lijepih umjetnosti u Veneciji, a Poslijediplomski studij projektiranja i produkcije vizualnih umjetnosti na Fakultetu za dizajn i umjetnost Arhitektonskog sveučilišta, također u Veneciji. U svojim radovima bavi se propitivanjem društveno-političkih tema, uspostavljajući veze s događajima iz nedavne prošlosti, fasciniran fenomenom kolektivne memorije.

Danas.hr/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari