TRANSFORMACIJA RIJEKE

Video | Butković: Svjedočimo renesansi i transformaciji Rijeke i Primorsko-goranske županije

U hotelu Hilton održana je konferencija „Transformacija Rijeke“ koja je okupila predstavnike Vlade RH, Grada Rijeke i tvrtki koje će svojim investicijama doprinijeti potpunoj preobrazbi grada. Govorilo se o prometnoj važnosti i budućnosti grada. Više u video prilogu!

Na konferenciji „Transformacija Rijeke“ u organizaciji Novog lista svoja su iskustva i vizije te detalje vezane uz realizaciju aktivnih projekata na riječkom području podijelili Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke, Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja, Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka, Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta i Dario Silić, generalni direktor BINA-e Istra. Raspravu je moderirao Mislav Togonal.

“Rijeka je zaslužila ovakav snažan razvoj”

Konferenciju je otvorio Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture koji je naglasio kako se, kada postoji zajednička suradnja Vlade i lokalne samouprave, kao što je u Rijeci slučaj, događa procvat kojem ovdje svjedočimo.

“Nova 2023. godina, ali i nekoliko sljedećih, Rijeci će donijeti mnogo. Dovršetak cestovnih, željezničkih, lučkih i nautičkih projekata, sve to očekuje Rijeku u bliskoj budućnosti.

Svjedočimo zaista jednoj renesansi i transformaciji Grada Rijeke, ne samo Rijeke nego i čitavog područja Primorsko-goranske županije pa i šire. O tome stalno govorimo, da je opredjeljenje Vlade od samih početaka bilo da Rijeku treba pozicionirati i vratiti na onaj put i ono mjesto koje Rijeci pripada, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, prenosi Kanal Ri.

“Rijeka je zaslužila ovakav snažan razvoj. Iduće godine bi, uz razvoj teretnog prometa u luci, kao i razvoj željeznice, trebala započeti i izgradnja luksuzne ACI marine Rijeka. Ulazak u eurozonu te u Schengen još će više doprinijeti razvoju Rijeke, gdje u zajedništvu Vlade i Grada Rijeke, veliki projekti napokon postaju realnost“, dodao je Butković.

Filipović: Razvoj Rijeke ide planiranom dinamikom

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako se strateški razvojni projekti Grada Rijeke ostvaruju planiranom dinamikom te kako je Rijeka zahvaljujući velikim investicijama koje se provode i u suradnji s državom i državnim poduzećima trenutno najveće gradilište u Hrvatskoj, a to će biti i u narednim godinama.

„Riječ je o projektima razvoja lučke, željezničke i cestovne infrastrukture, kao i poslovima oko izgradnje nove marine u samom centru grada. Sve su to projekti koji mijenjaju lice grada i znače njegov daljnji razvoj. Drago mi je što uz najavljene javne investicije postoje i privatne investicije. Mnoge svjetske kompanije prepoznale su Rijeku kao mjesto razvoja svog poslovanja, tu prvenstveno mislim na odabranog koncesionara za Zagrebačku obalu, kao i na tvrtku Lurssen koja je u Rijeci već formirala svoj design centar. Nadam se da će Rijeka postati i ostati privlačna svima onima koji u Rijeci vide razvoj svog života i poslovanja“, rekao je Filipović.

Iskazao je i zadovoljstvo ulaskom Hrvatske u eurozonu i Schengen. „Vjerujem da će to biti dodatan poticaj za naše gospodarstvo, ali i gospodarstvenike kojima će se otvoriti još bolje mogućnosti internacionalizacije poslovanja“, zaključio je Filipović.

Građevinska dozvola za projekt Zapadne Žabice sredinom iduće godine

Osvrnuo se i na projekt Zapadne Žabice istaknuvši kako bi građevinska dozvola trebala biti izdana sredinom iduće godine, nakon čega bi trebali početi radovi prvo na rušenju postojeće infrastrukture na tom području, te kako bi u roku od dvije godine nakon toga projekt trebao biti dovršen.

Pavić: ‘Grad će dobiti novu prepoznatljivu vizuru’

Jedan od kapitalnih projekata koji je na konferenciji pobudio zanimanje je projekt ACI marine Rijeka u Porto Barošu koji su okupljenima približili Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja te Anđelko Petrinić, direktor i član Uprave tvrtke ACI-GITONE.

„Važnost buduće ACI marine Rijeka ogleda se u budućnosti cijelog kvarnerskog okruženja. Buduća ACI marina Rijeka ponudit će više od 130 novih radnih mjesta. Grad će dobiti novu prepoznatljivu vizuru, otvorit će se moru i privući turiste visoke platežne moći, dok će poduzetnicima omogućiti da ponude i nove sadržaje“, istaknuo je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja.

„Projekt marine u Porto Barošu od izrazite je važnosti za gospodarstvo grada Rijeke, ali i cijelog Kvarnera, pa i Hrvatske. Novom riječkom marinom dobit ćemo 230 vezova prosječne duljine 16 metara. Marina je u samom središtu grada i cestovno će biti izvrsno povezana“, zaključio je Anđelko Petrinić, direktor tvrtke ACI-GITONE.

Rijeka izgradila identitet važnog prometnog čvorišta

Rijeka je kroz povijest zahvaljujući svom strateškom položaju izgradila identitet važnog prometnog čvorišta i jedne od ključnih europskih tranzitnih luka. Kao takav, ovaj je kvarnerski grad oduvijek ključan za razvoj trgovine, prometa i gospodarstva čitavog Mediterana, a bogata kulturna baština ističe ga kao važnog predstavnika povijesnog prosperiteta sjevernog Jadrana.

Položaj Rijeke kao nautičkog središta dodatno će učvrstiti i najveći projekt nautičkog turizma u povijesti Republike Hrvatske, izgradnja ACI marine Rijeka u luci Porto Baroš, kao i brojne druge poslovne vizije renomiranih domaćih i europskih gospodarskih aktera koji imaju za cilj maksimizirati sve potencijale ovog važnog hrvatskog grada, kako u kontekstu infrastrukture i vizure, tako i u kontekstu poslovnih prilika i općeg društveno-ekonomskog razvoja, stoji u najavi konferencije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari