ČAROLIJA NA SUŠAKU: Maštoviti “Regoč” Ivane Brlić Mažuranić premijerno u HKD-u!

Foto: Dražen Šokčević

Predstavom se nastoji najmlađe potaknuti u razmišljanju o etici međuljudskih odnosa kao i izgradnji zdrave zajednice u kojoj ne nedostaje međusobnog povjerenja

Predstava „Regoč” Ivane Brlić Mažuranić u adaptaciji i režiji Olje Lozice nastala u suradnji Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca sa studentima Glume i medija Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci premijerno će biti izvedena na pozornici HKD-a na Sušaku u srijedu 30. siječnja 2019. u 19.00 sati.

Div Regoč i sićušna vila Kosjenka u adaptaciji i režiji Olje Lozice nisu suprotstavljeni svojim razlikama već razlike postaju drugi oblik sličnosti, postaju elementi koji će naglasiti ono što može biti zajedničko jednoj vili i jednom divu te tako stvaraju bajku u kojoj suprotnosti ne pripadaju različitim svjetovima, već predstavljaju bogatstvo svijeta u kojem živimo.

„Kosjenka i Regoč dva su posve različita bića. No, bez obzira na različitost, postaju prijatelji, a zahvaljujući prijateljstvu svijet mogu vidjeti drugim očima. Na svom putu upoznaju i bića koja imaju jedan problem – ljudskoga su roda. A ljudi vjeruju da je jedno pleme bolje od drugog… Priča govori kako ljubavlju, prijateljstvom, prihvaćanjem različitosti i zajedništvom možemo mijenjati svijet“, kaže redateljica i autorica adaptacije Olja Lozica te ističe kako Regoč i Kosjenka, za razliku od ljudskih likova u predstavi, govore svojim izmišljenim jezicima.

Predstavom se nastoji najmlađe potaknuti u razmišljanju o etici međuljudskih odnosa kao i izgradnji zdrave zajednice u kojoj ne nedostaje međusobnog povjerenja.

Istodobno, „Regoč“ ih učiti maštati svjetove i bića kakva nisu mogli ni zamisliti, prateći avanture koje može ispisati samo Ivana Brlić Mažuranić.

Pripovijetka „Regoč“ pripada njenoj zbirci „Priče iz davnine“, a oblikovana na temelju sadržaja i likova iz slavenske mitologije i hrvatske usmene predaje, prvi put je objavljena 1916. godine. Prevedene najprije na engleski, „Priče iz davnine“ donijele su svjetsku slavu našoj najpoznatijoj spisateljici za djecu, hrvatskom Andersenu, a nalaze se u nacionalnim knjižnicama diljem svijeta.

Regoča igra Edi Ćelić, a Kosjenku Jelena Lopatić. Vile su Ana Marija Brđanović, Marta Čaržavec i Aleksandra Stojaković Olenjuk, a Konjare tumače Mario Jovev, tonka Mršić, Ana Marija Štefanec i Nataša Veselinović. U ulogama Stražara te Šukunbake i Šukundjeda su Denis Brižić i Biljana Torić.

Uz Olju Lozicu, atorsku ekipu čine scenograf Stefano Katunar, kostimograf Mario Leko, skladatelj Josip Maršić, suradnik za scenski pokret Damian Cortes Alberti, umjetnički savjetnik za studente glume Damir Orlić i oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Asistent Redateljice je Luka Bosanac, a asistentica scnografa Aleksandra Ana Buković.

Reprizne izvedbe “Regoča” na programu su HKD-a na Sušaku 31. siječnja u 12.00 sati, 1. veljače u 12.00 i u 19.00 sati, te 2. veljače u 12.00 sati.

Predstava traje oko sat vremena, preporuča se za uzrast 6+, a gornje granice nema!

Sigurni smo da će Lozičin „Regoč“ biti predstava koju će djeca nositi sa sobom do svoje odrasle dobi.

Foto: Dražen Šokčević

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views