MJEŠTANI ZGROŽENI

ČAVLE Rasistički skandal? Objesili lutku migranta pa je skinuli: ‘Obrijat ćemo ga i vratiti gore’

Foto: Facebook / Saša Pavlić

Predsjednik udruge Čavjanske maškare Goran Mavrinac tvrdi kako su tim “izmišljenim likom” pokušali aludirati na događaj koji se zbio na Badnjak. Policija je s druge strane objavila kako nisu utvrdili pokušaj otmice na koji se referiraju

U Čavlima je kao karnevalski krivac odnosno pust obješena lutka nazvana “Škuribando Fureštić” (ili Mračni Stranac) koja predstavlja migranta. Rasistička je to poruka prema stranim radnicima u Hrvatskoj i migrantima, a na to je ukazao humanitarac Saša Pavlić koji je fotografiju objavio na Facebooku.

“Dragi sumještani Čavjanke i Čavjani, mislio sam napisati poduži post, ali napisat ću samo da meni ovo nije u redu, ima puno krivaca za trenutno stanje u državi, a najmanje su krivi ovi ljudi koji su prošli tisuće kilometara od svog doma da bi u Hrvatskoj radili najprljavije poslove, plaćali poreze i doprinose da bi mi Hrvati imali penzije. Škuribando Fureštić, nekome duhovito meni nije. Da sam, dok sam živio u Njemačkoj, na banderi vidio obješenu lutku sa crveno bijelim kockicama i tablom Schwarzich Kroatisch ne bih se smijao”, napisao je u objavi ispod koje su se nizali komentari užasnutih građana.

“Ovo je žalosno”, poručila je jedna korisnica Facebooka. “Ovo je stvarno van pameti”, nadovezao se drugi. S njima su se složili i drugi sugrađani koji kažu da je ovakvo što sramotno.

Predsjednik udruge Čavjanske maškare Goran Mavrinac tvrdi kako su tim “izmišljenim likom” pokušali aludirati na događaj koji je zbio na Badnjak.

“Usred Božića, u općini Čavle je policija identificirala četiri državljanina indijske narodnosti koji su kombijem prepriječili put našem mladom sumještaninu, hrvatskom državljaninu. Nakon toga policija nije napravila ništa, mještani su se samoorganizirali i uz pomoć navijača ih pronašli. Pozvana je policija, sve je bilo mirno, kaže Mavrinac. Naša je poruka s ovim pustom da u mirnom primorskom mjestu prozivamo devijacije koje sustav nije riješio. Tako i u proglasu koji čitamo o pustu i optužujemo ga za loše stvari u prošloj godini, kroz izmišljenog lika aludiramo na ljude koji su pokušali ograničiti slobodnu kretanja dječaku iz našeg mjesta”, poručio je Mavrinac za 24 sata.

Dodao je da je lutka skinuta te su mu obrijali bradu, a planiraju ga ponovno objesiti. Tvrdi da njihov pust “nema nikakve vjerske ili rasne konotacije”. “I dalje će, obrijan, sličiti na onoga koji je mladiću pokušao ograničiti slobodu kretanja”, kaže Mavrinac.

Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić kaže da lutka ne predstavlja migranta, već navodnog otmičara.

Primorsko-goranska policija je na Badnjak reagirala na objave o navodnom pokušaju otmice djeteta na području Čavli te su naveli kako nisu utvrdili obilježja niti jednog kaznenog djela ili prekršaja.

“U konkretnom slučaju nije utvrđeno da bi se radilo o pokušaju otmice djeteta. Od zaprimanja dojave policija je obavila razgovore s više osoba te poduzela druge mjere i radnje radi utvrđivanja svih činjenica. Sve dosad poduzeto nije rezultiralo bilo čime što bi upućivalo ili pak potvrđivalo sumnje da bi se radilo o pokušaju otmice ili bilo kojoj drugoj kažnjivoj radnji. Također, s obzirom na objave na društvenim mrežama, a koje su preuzeli i pojedini portali, u kojima se navodi da je skupina građana uhitila počinitelje, obavještavamo da isto ne odgovara činjeničnom stanju budući da se spomenute osobe ne dovode u vezu s počinjenjem bilo koje kažnjive radnje”, objavila je policija.

Iz policije su dodali da na temelju prikupljenih saznanja ilegalne migrante ne dovode u vezu s navodnim događajem, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari