RENAULT TRAFIC PASSENGER

Centru za autizam Rijeka predano novo kombi vozilo

Gradonačelnik Marko Filipović predao je ključeve novog kombi vozila ravnateljici Centra za autizam Rijeka Sandri Čavrak

Riječ je o vozilu marke Renault – trafic passenger za 8+1 osobu koje će polaznicima Centra osim za potrebe redovnog  prijevoza djece u školu i iz škole, koristiti i za pohađanje satova plivanja, jahanja kao i čitav niz nadstandardnih izvanučioničkih sadržaja.

Primopredaji kombi vozila prisustvovali su i pročelnica UO za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Iva Erceg, pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unaprjeđenje kvalitete života Karla Mušković te predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako će novo kombi vozilo olakšati svakodnevicu učenicima i djelatnicima Centra za autizam.

Filipović zahvalio i gradskim vijećnicima koji su podržali inicijativu

„Briga društva o najpotrebitijim članovima pokazuje kakvo je to društvo u cjelini. Grad Rijeka se trudi osigurati adekvatne uvijete i u tom smislu napominjem kako nabava kombi vozila nije jedina stavka u proračunu, što se tiče Centra za autizam. Prošle su godine osigurana značajna sredstva za aktivnosti Centra, za uređenje prostora, nabavu specijalizirane opreme, a nastavit će se ulagati i dalje. Svjestan sam da potrebe Centra rastu i da će u budućnosti biti potrebno razmotriti opciju proširivanja kapaciteta, na čemu nadležni odjeli intenzivno rade. U skorijoj budućnosti nadam se i suradnji s drugim nadležnim institucijama, kako bi se pronašao adekvatniji prostor za korisnike Centra“, rekao je Filipović i zahvalio i gradskim vijećnicima koji na Gradskom vijeću podržali amandman PGS-a vezan uz nabavku novog kombi vozila.

Ravnateljica Centra za autizam Rijeka Sandra Čavrak zahvalila je Gradu Rijeci na nabavci novog vozila.

„Novi kombi svakako će poboljšati uvjete rada jer osim što ćemo ga koristiti za dovoz i odvoz naših učenika u školu, koristit ćemo ga i za odlazak naših učenika na terapijsko plivanje i jahanje kao i za niz drugih izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti“, rekla je Čavrak.

Sredstva za nabavku kombi vozila u visini od 37.865,40 eura s PDV-om osigurao je Grad Rijeka.

Centar za autizam Rijeka

Centar za autizam Rijeka je osnovnoškolska ustanova za edukaciju i rehabilitaciju polaznika koju svojim stručnim znanjem i priznatim metodama u radu s osobama iz spektra autizma provodi tim od 42 radnika, od kojih je 28 visokoobrazovanih stručnjaka različitih stručnih profila. Centar je opremljen suvremenim didaktičkim materijalima i senzomotoričkim spravama, a posjeduje i senzornu sobu, sobu za opuštanje te senzorni park.

Nakon dugog niza godina rada pod ingerencijom zagrebačkog Centra za autizam, Grad Rijeka je preuzeo osnivačka prava te je time dotadašnja riječka podružnica od 2018. godine postala samostalna ustanova Centar za autizam Rijeka, u kojoj se provodi odgoj, obrazovanje i rehabilitacija osoba iz spektra autizma.

Osim učenika iz Rijeke, Centar pohađa više od 50% učenika koji dolaze s područja čitave Primorsko-goranske županije pa i susjednih županija.

Prema podacima iz raznih europskih zemalja, prevalencija poremećaja iz spektra autizma značajno je porasla tijekom posljednjih desetljeća, što se već sada ogleda na porastu broja učenika s dijagnozom iz autističnog spektra kako u redovnim odgojno-obrazovnim ustanovama tako i onim posebnim.

Osiguravanje jednakosti pristupa obrazovanju važna je odrednica Grada Rijeke

U Centru za autizam Rijeka se, uz redovnu djelatnost, provode i projekti tzv. riječkog nadstandarda odnosno programi „Moja Rijeka“ i „Građanski odgoj i obrazovanje“.

Uz to, učenicima Centra omogućena je glazboterapija, likovna terapija, kinezioterapija te višetjedno pohađanje satova plivanja, jahanja kao i čitav niz izvanučioničkih sadržaja, a upravo za tu svrhu kupljeno je i novo kombi vozilo koje će uz redovan prijevoz djece iz škole i u školu podržati ovaj nadstandard.

Grad Rijeka na godišnjoj razini, putem Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade, za rad Centra za autizam Rijeka osigurava sredstva u iznosu od  42.852,00 eura.

Dodatno, osiguravaju se i sredstva u iznosu od 36.000,00 eura za rad dodatnog edukacijskog rehabilitatora i tri pomoćnika u nastavi zaposlena o okviru projekta „RInkluzija – Riječki model podrške učenicima s teškoćama“, a koji u svakodnevnom radu pomažu stručnom timu škole i neposredno djeci kojoj je to najpotrebnije, osiguravajući time obrazovni nadstandard.

Uz redovna ulaganja Grad dodatno skrbi o prostornim, materijalnim i tehničkim uvjetima kako bi jedna od najranjivijih skupina naših sugrađana imala primjerene prostore te adekvatnu brigu i skrb.

Samo u protekloj, 2023. godini, Grad Rijeka je osigurao sredstva za podlogu sportskog igrališta i sprave u iznosu od 25.000,00 eura te dodatnih 15.000,00 eura za uređenje unutarnjih prostora.

Usluge kojima se djeci i mladima s teškoćama u razvoju te osobama s invaliditetom nastoji olakšati svakodnevni život

Putem Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života, Grad Rijeka je u 2023. godini za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju, za prijevoz osoba s invaliditetom, te financiranje usluga pomoćnika osobama s invaliditetom (banjina) u sezoni kupanja na plaži za osobe s invaliditetom u uvali “Kostanj“ izdvojio ukupno 225.349,35 eura.

Financirano je 11 projekata/programa namijenjenih djeci s poteškoćama u razvoju za koje je ukupno utrošeno ukupno 44.713,93 eura, od čega je najviše sredstava, 27.000,00 eura, izdvojeno za program „Socijalna i psihosocijalna zaštita djece s teškoćama u razvoju„ koju provodi Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom.

Također, u 2023. godini financirana su i tri projekta/programa pružatelja usluge rane razvojne podrške djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima u ukupnom iznosu od 17.000,00 eura. Riječ je o projektima i programima „Inkluzivni program rane intervencije za djecu iz spektra autizma“ Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka, zatim „Psihofizički razvoj i podrška djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima“ Udruge Dira Rijeka te „Muzikoterapija u ranoj intervenciji“ Udruge Muzikopter Rijeka.

Za organizaciju prošlogodišnjeg, 21. i-Festa, na kojem je sudjelovalo preko 400 djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, Grad Rijeka je osigurao 3.740,00 eura. Podsjetimo, Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, čiji je glavni cilj socijalno uključivanje navedenih socijalno osjetljivih skupina građana, održava se od 2003. godine u  sklopu projekta “Rijeka – Zdravi grad” Grada Rijeke.

Usluga svakodnevnog prijevoza osoba s invaliditetom provodi se putem KD Autotrolej d.o.o. Rijeka, a  financira se i program prijevoza za mlade Udruge za mlade i studente s invaliditetom PGŽ „Znam“ te program Mobilnost za bolju budućnost Udruge osoba s mišićnom distrofijom PGŽ. Njihove je usluge koristilo petstotinjak korisnika, za što je utrošeno ukupno  147.079,35 eura.

U 2024. godini je za sufinanciranje programa i prijevoza osoba s invaliditetom, te  financiranje usluga pomoćnika osobama s invaliditetom (banjina) u sezoni kupanja na plaži za osobe s invaliditetom u uvali “Kostanj“ osigurano ukupno 281.700,00 eura.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari